Spletno orodje PKMO za krepitev zdravja in dobrega počutja

Powered by:

Kostno-mišična obolenja so že desetletja glavni vzrok za bolniški stalež, dolgotrajne odsotnosti z dela, delovne invalidnosti in prezgodnja upokojevanja. Deloma so posledica procesov, ki se v telesu dogajajo s staranjem, tveganje za pojav z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj pa dodatno povečujejo ergonomsko neprilagojeno delovno okolje in slaba skrb za lastno zdravje v kombinaciji z nezdravim življenjskim slogom ter stres in druga psihosocialna tveganja pri delu. Analiza stanja še dodatno nakazuje, da se pojavnost z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj v Sloveniji iz leta v leto povečuje, prav tako se podaljšuje povprečno trajanje ene bolniške odsotnosti.

Zaradi svojih razsežnosti predstavljajo kostno-mišična obolenja veliko obremenitev za zdravstveni sistem, zaradi finančnega in gospodarskega bremena pa tudi velik socialno-ekonomski ter vsesplošni družbeni problem.

Obiščite PKMO spletno orodje

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem sta izdelala brezplačno PKMO spletno orodje, dostopno na www.pkmo.si, ki vključuje nabor ukrepov in dejavnosti za preprečevanje novih in obvladovanje obstoječih kostno-mišičnih obolenj na delovnem mestu. Namenjeno je delavcem, delodajalcem, promotorjem zdravja, strokovnjakom s področja varnosti in zdravja pri delu ter drugi zainteresirani javnosti. Zastavljeno je v obliki osnovnega e-priročnika in vsebinsko poglobljenega e-učbenika, ki vključuje bogat nabor videoposnetkov in fotografij, podprtih s strokovnimi navodili.

Vsakdo prejme informacije, ki jih najbolj potrebuje

Posebnost PKMO spletnega orodja je vstopni vprašalnik “Ugotovi in odpravi”. Glede na odgovore delavec prejme individualizirano poročilo o svojem tveganju za kostno-mišična obolenja po starosti, spolu in tipu dela, ki ga opravlja. Glede na prepoznano tveganje in morebitne že obstoječe težave pa prejme tudi povezave do poglavij spletnega orodja, ki so za njegove težave v tistem trenutku najbolj priporočljiva.

PKMO spletno orodje nas ciljno usmerja

V spletnem orodju so ergonomski ukrepi za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj porazdeljeni glede na tip dela (delo z računalnikom, pretežno sedeče delo, pretežno stoječe delo, fizično zahtevno delo, delo v prisilni drži, delo s ponavljajočimi gibi in delo, povezano z vibracijami), ki ga posameznik opravlja in glede na telesni predel. V kolikor kostno-mišična obolenja trenutno niso prisotna, spletno orodje poda priporočila za preventivne vsebine glede na tveganje za pojav navedenih obolenj v prihodnosti (na podlagi spola, starosti in tipa dela). Uporabnikom ponuja tudi praktične napotke za ergonomsko ureditev delovnega okolja.

Poleg tega PKMO spletno orodje priporoča tudi kineziološke ukrepe, kot so aktivni transport na delo in po drugih opravkih, primeri vodenih aktivnih odmorov, ogrevalne vaje, ki pripravijo telo na fizično zahtevnejša opravila in napore, razbremenilne položaje telesa, osnovne tehnike samomasaže ter priporočila za prostočasno športno dejavnost in primere vadbenih enot. Uporabnikom ponuja tudi praktične nasvete za ohranjanje in krepitev duševnega zdravja ter dobrega počutja.

Priporočila za delodajalce

V PKMO spletnem orodju so zbrana tudi priporočila delodajalcem. Pomembno je namreč, da tudi delodajalci prepoznajo resnost kostno-mišičnih obolenj ter svojim zaposlenim omogočijo izvajanje in upoštevanje ustreznih ukrepov.

Spletno orodje PKMO uporablja že več kot 11.000 oseb, za boljše počutje, zmanjševanje stresa in krepitev zdravja ga obiščite tudi vi!

PKMO spletno orodje je nastalo v okviru projekta »Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu – PKMO«, ki ga financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter Evropski socialni skladi.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,651
17.01.2022. ob 16:54
285,547
17.01.2022. ob 22:10
110,406
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close