Sodobna fitoterapija

Uredništvo, 29. april 2013.

Sodobna fitoterapija – nova knjiga o zdravilnih rastlinah izpod peres slovenskih avtorjev

Pomlad je prebudila zaspano naravo in topli sončni žarki so na plano že privabili številne ljubitelje in poznavalce zdravilnih rastlin. Vsi ti se bodo zagotovo razveselili Sodobne fitoterapije – nove strokovne knjige o zdravilnih rastlinah, ki je nastala po več kot enoletnem delu slovenskih avtorjev, strokovnjakov s Fakultete za farmacijo.

fitorarmaki-naslovkaNa 700 straneh opisujemo 100 zdravilnih rastlin, 14 najbolj raziskanih zdravilnih gob, 31 izoliranih učinkovin, 3 skupine najpomembnejših rastlinskih antioksidantov in še mnogo več.

S Sodobno fitoterapijo želimo strokovno in laično javnost seznaniti s številnimi možnostmi, ki jih nudi fitoterapija, z izsledki najnovejših znanstvenih raziskav in s tradicijo na tem področju.

V uvodnem delu knjige predstavljamo zakonsko ureditev področja zdravilnih rastlin, farmacevtske oblike, ki jih uporabljamo v fitoterapiji, ter osnove kliničnih raziskav, ki so zelo pomembno orodje za dokazovanje učinkovitosti in varnosti zdravilnih rastlin. Glavni del knjige smo namenili zdravilnim rastlinam, ki so razvrščene po organskih sistemih, na katere delujejo, možnosti njihove uporabe pa smo poudarili predvsem z vidika znanstveno podprtih dokazov.

Ognjic_Calendula-officinalis

Kot dodatek k obsežni predstavitvi zdravilnih rastlin smo vključili še nekaj drugih zanimivih vsebin. Omenimo poglavje o zdravilnih gobah, ki so pri nas povezane predvsem z uporabo za prehrano, v azijskih deželah pa imajo večtisočletno zgodovino uporabe v medicinske namene. Znanje o njihovih učinkih se v zadnjih desetletjih širi tudi v zahodnem svetu, v farmaciji pa danes predstavljajo pomemben vir novih spojin z zdravilnimi lastnostmi. Posebej privlačno je tudi poglavje o rastlinskih antioksidantih, v katerem razlagamo, da se pomemben del zdravega življenja začne s pladnjem pestrega in bogatega jedilnika. Zakaj moramo skrbeti, da bo na njem vedno veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit in oreškov, pa boste izvedeli v knjigi!

Ginkgo-bilobaZaradi poljudnega jezika in bogatega slikovnega gradiva je Sodobna fitoterapija dobrodošlo branje za najširši krog ljubiteljev zdravilnih rastlin. Zaradi temeljitosti in visoke strokovnosti je primerna kot priročnik za farmacevte in zdravnike ter tudi kot učbenik za farmacevtske in medicinske študijske smeri.

Knjiga bo izšla 15. maja 2013 in do takrat jo lahko naročite po izjemno ugodni prednaročniški ceni 40 evrov (redna cena knjige je 65 evrov).

Kratke izseke iz knjige lahko prelistate na spletni strani Slovenskega farmacevtskega društva (www.sfd.si), kjer lahko knjigo tudi naročite.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
29.07.2021. ob 12:07
284,503
29.07.2021. ob 11:45
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close