So varni, čeprav ves čas poslušajo

Angleško govoreči svet se množično opremlja s pametnimi zvočniki. Kaj pa pri nas?

Pametni zvočniki so poenostavljeno povedano predvajalniki glasbe, v katerih »ždi« še internetni navidezni pomočnik, ki čaka na uporabnikova vprašanja in želje. Ko jih zasliši, poskuša odgovoriti ali izpolniti nalogo, naj bo to zavrteti želeno pesem ali opraviti nakup v spletni trgovini. Pogosto je res lažje povedati, kakšno muziko bi rad poslušal, kot iskati CD v predalu ali brskati med množico pesmi in albumov na telefonu. Kakšne so potencialne nevarnosti glasovnega upravljanja pametnega zvočnika, ki je vedno povezan s svetovnim spletom in neprestano posluša, piše Marjan Kodelja.

Prednosti in pomanjkljivosti pametnih zvočnikov

Dolgo je bil glavni med ponudniki pametnih zvočnikov Amazon s svojo družino izdelkov Echo (odmev). V zadnjem času so resna konkurenca postali zvočniki Google Home, Apple se osredotoča na premijski del trga z izdelkom Home Pod, v kratkem pričakujemo še Samsungov odgovor.

Pri vseh teh nadomestkih klasičnega glasbenega stolpa je treba najprej izgovoriti ključno besedo (Alexa; OK, Google; Hej, Siri!) in nato zastaviti vprašanje ali zrecitirati navodilo, nakar umetna inteligenca poskuša razvozlati, kaj je slišala in kako reagirati. To je treba početi v angleščini ali kakšnem drugem od peščice podprtih jezikov, med katerimi slovenščine ni, verjetno pa je tudi še dolgo ne bo.

Uporabnost odgovorov in predlogov precej variira, ne samo od ene naprave do druge, ampak že med posameznimi temami na istem izdelku oziroma platformi. Za določena opravila, denimo nastavljanje budilke, vnašanje opravil v koledar ali preverjanje vremenske napovedi, se odlično obnesejo. Poznajo tudi odgovore na nekatera enciklopedična vprašanja, za bolj specifična in/ali lokalno obarvana pa so popolnoma nevedni.

Marsikoga pa skoraj bolj od tega, kako uporabni so Alexa, Pomočnik Google ali Siri, skrbi nekaj drugega – kdo še lahko posluša tem pogovorom in kdo se potencialno lahko dokoplje do shranjenih posnetkov?

Ponudnikovi algoritmi seveda analizirajo vprašanja, odgovore in odzive na odgovore z zvočnikov, da lahko nato programerji izboljšajo delovanje in uporabnost platforme. Toda nihče se ne ukvarja s tem, kaj je slišati v točno določenem stanovanju. Prav tako si ne morejo privoščiti slabe zaščite svojih sistemov, saj bi uspešni napadi hekerjev hitro uničili poslovni model.

Večja bojazen glede vdora v zasebnost je odveč, to vendarle niso prisluškovalne naprave.

 

Kako varno upravljati pametne zvočnike, preberite v nadaljevanju na strani Vse bo v redu.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več