So te droge krive za Harryjev napad na svojo družino?

Foto: Profimedia

Priznal je, da je jemal psihedelične droge.

O princu Harryju trenutno govori ves svet, saj je ta teden izdal svoje spomine z naslovom Spare (Rezerva, op. avt.). V njih brez milosti razkriva dogajanje na dvoru, med drugim je povedal, da ga je brat med prepirom tako močno sunil, da je padel na tla in si porezal hrbet. Izjavil je tudi, da je njegova soproga po sporu s svakinjo Kate sedela na tleh in jokala, svojo mačeho pa je označil za nevarno.

Razkol med njim in kraljevo družino je bil že pred izidom knjige velik. Decembra je Netflix objavil dokumentarno serijo o Meghan in Harryju, v kateri sta prav tako udrihala po njegovih sorodnikih, še prej pa je monarhiji veliko škodo naredil intervju zakoncev Sussex z Oprah Winfrey. Takrat sta namreč razkrila, da so bili odnosi tako slabi, da je Meghan razmišljala o samomoru.

So droge naredile več škode kot koristi?

V pogovoru z Andersonom Cooperjem pa je Harry med drugim priznal, da se je zelo težko spopadal z mamino smrtjo in načinom, na katerega je žaloval. Da bi se znebil travme, je pred sedmimi leti preizkusil terapijo s psihedeličnimi drogami in tudi ayahuasco. “Ljudem nikoli ne bi priporočal, da to počnejo rekreativno, toda če to počnete s pravimi ljudmi, če trpite zaradi velike izgube, žalosti ali travme, te stvari lahko delujejo kot zdravilo,” je izjavil.

Foto: Profimedia

Kot piše Daily Mail, so te droge v Veliki Britaniji nezakonite, vse več pa je raziskav, ki potrjujejo njihovo terapevtsko vrednost pri obvladovanju travm, zasvojenosti in težav z duševnim zdravjem, saj zmanjšajo zavore in bolnikom omogočijo, da se popolnoma odprejo. Dr. Rachel Yehuda, direktorica centra za psihedelično psihoterapijo in raziskave travme v bolnišnici Mount Sinai, je za DailyMail.com povedala: “Ideja je, da se postavite v drugačno stanje in dobite vpogled.” Pogovori o travmah in čustvih pod vplivom halucinogena omogoča ljudem, da se odprejo bolj kot običajno in se neposredno soočijo s svojimi strahovi.

Psihiater dr. Matthew Johnson temu ne oporeka, a opozarja: “Odprtost se zdi dobra, vendar je odprtosti lahko preveč … lahko povzroči manične faze.” Zaradi teh drog lahko sicer postanemo bolj pripravljeni odpuščati svojim najbližjim in na stvari gledati z drugega zornega kota, pri nekaterih pa se lahko zgodi, da se razvijejo še večje zamere do ljubljenih oseb, opozarja Johnson, ki je še poudaril, da nam psihedelične droge ponujajo svež pogled na svet, smo pa hkrati bolj dovzetni za vplive drugih. “Del terapije naj bi bila tudi večja mentalna fleksibilnost … Nekoga lahko lažje oblikujemo.” Dejal je tudi: “Videl sem nenavadne stvari, nekatere je s to terapijo odneslo v napačno smer. Na nekoga lahko vplivamo tudi tako, da se bo od svoje družine odtujil. Bolj bo pripravljen iti v napačno smer.”

To se lahko zgodi tudi pod budnim očesom terapevta. Johnson pravi, da je slišal za primere, ko so nekomu s takšno terapijo dobesedno oprali možgane. “Večina pa se s pomočjo nje sprijazni z določeno osebno težavo, ki jo ima z drugimi, in pride do zaključka.”

Čudežne gobe vsebujejo psilocibin, ki naj bi s stimulacijo receptorja v možganih pomagal proti depresiji. Sproži klinično stanje, ki ga lahko najbolje opišemo kot “sanjarjenje v budnem stanju”, ki se ga lahko uporabniki pozneje spomnijo. Prav tako se med uporabo sprostita dopamin in nevrotransmiter glutamat. Pozitivne učinke te terapije so zaznali tudi pri pacientih s težko obliko depresije, piše Daily Mail.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
720
31.01.2023. ob 20:11
1,044
17.01.2023. ob 09:30
354
09.11.2022. ob 18:59
760
04.05.2022. ob 21:24
1,188
04.01.2023. ob 19:09
Preberi več

New Report

Close