So samski moški res slabšega zdravja?

U. L., 18. januar 2022.
Duševno zdravje in odnosi

Ločitev ali konec razmerja sta povezana s slabšim zdravjem moških.
Pri ženskah te povezave niso bile ugotovljene.

Že v preteklih študijah so znanstveniki ugotovili, da ločitev ali razpad zveze pri moških pogosto vodi v poslabšanje zdravje in višjo stopnjo umrljivosti.

BMJ Journals navaja, da razpad razmerja pogosto vodi v samsko življenje, kar je prav tako povezano z zdravstvenimi težavami.

V zahodnih populacijah se povečuje število ljudi, ki živijo sami, zato si znanstveniki želijo razumeti povezavo med osebnimi odnosi in bolezenskimi stanji.

Nedavno so na Danskem objavili obsežno študijo, ki pomaga k boljšemu razumevanju te problematike. Avtorji so ugotovili pomembno povezavo med razpadom partnerskega odnosa ali leti samskega življenja in povečano stopnjo vnetja pri moških. Študija je objavljena v reviji Journal of Epidemiology & Community Health.

Prof. Rikke Lund z Univerze v Københavnu na Danskem, ena od vodilnih avtoric študije, je za Medical News Today pojasnila:

“Ker so povišane ravni vnetja povezane s povečano umrljivostjo in obolevnostjo za številnimi kroničnimi boleznimi, naša študija prispeva k morebitnemu povezovalnemu mehanizmu.”

V študiji so bili uporabljeni podatki ljudi srednjih let, ki so zajemali 26 let njihovega odraslega življenja. Gre za prvo študijo, ki je preučevala učinke krajšega ali daljšega samskega življenja in doživljanja nič, ene ali več ločitev oziroma razpadov partnerskih zvez.

Raziskava, ki je potekala od leta 1986 do 2021 je zajemala 4835 udeležencev, starih od 48 do 62 let.

Raziskovalci so upoštevali tudi informacije o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na rezultate študije in so vključevali stopnjo izobrazbe, telesno težo, zdravstveno stanje, zgodnje večje življenjske dogodke, zdravila, ki bi lahko vplivala na vnetja, osebnostne lastnosti in morebitne nedavne epizode vnetja.

Več razhodov – slabše zdravje

Znanstveniki so ugotovili, da so imeli moški, ki so doživeli več razpadov razmerij oziroma so več let živeli sami, število vnetnih procesov višje, kot referenčna skupina moških, ki razpada razmerja niso doživeli ali so živeli sami od 0 do 1 leta.

Večje število razhodov (dva ali več) je vplivalo na 17% višjo raven vnetnih označevalcev kot pri referenčni skupini. Moških, ki so živeli sami (7 ali več let) so imeli 12% višjo raven vnetja kot referenčna skupina.

Zanimivo je, da pri ženskah takega učinka študija ni ugotovila.

Te ugotovitve kažejo, da so moški zaradi razpada razmerja ali samskega življenja bistveno bolj prizadeti in prikrajšani.

Nekaj let samskega življenja ali nekaj razhodov samih po sebi niso dejavniki tveganja za zdravje, vendar kombinacija večletnega samskega življenja in več razhodov pri moških povzroči večje tveganje za povišane vnetne označevalce.

Zakaj so ugotovitve pri ženskah drugačne

Avtorji raziskave navajajo več možnih razlag, zakaj ženske niso bile prizadete na enak način kot moški.

Prvič, morda je razlog v tem, da imajo ženske manjše koristi za zdravje zaradi tega, ker so v zakonski zvezi. Če bi bilo tako, bi razpad zakonske zveze povzročil manjše tveganje za poslabšanje zdravja. Drugič, obstajajo dokazi, da imajo mladi moški večji vnetni odziv kot ženske, kar se lahko pokaže tudi v kasnejšem življenjskem obdobju.

Opozarjata tudi, da je bila v študiji razmeroma majhna skupina udeleženk, kar bi lahko pomenilo, da je bila spregledana resnična povezava.

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,861
26.05.2022. ob 07:39
46,015
28.05.2022. ob 12:31
15,983
11.05.2022. ob 19:43
Preberi več

New Report

Close