So eterična olja dobra obramba pred covid-19?

M. Ć. , 21. januar 2023
Življenjski slog
Foto: Profimedia.

V sezoni respiratornih obolenj se eterična olja pogosto omenjajo kot dobra obramba pred okužbami. S pojavom covid-19 pa so se tovrstne objave še okrepile.

S certificirano aromaterapevtko Silvijo Vrhovnik Goršek smo se pogovarjali o tem, kako si lahko v boju z respiratornimi virusi pomagamo z eteričnimi olji.  

Veliko raziskav o protivirusnih eteričnih oljih je bilo opravljenih na virusih, ki povzročajo kožne bolezni. Kako si lahko s temi informacijami pomagamo v boju proti virusom, ki pestijo dihala? “Ne moremo,” razloži sogovornica. Številne informacije na svetovnem spletu napačno interpretirajo protivirusno delovanje eteričnih olj. Zato je nujno, da znamo informacije poiskati pri verodostojnih virih. “Dr. Google v tem primeru večkrat zataji,” poudari aromaterapvtka.

Previdno pri otrocih

Večina respiratornih okužb virusnega izvora vključuje kombinacijo kašlja, vnetja in virusnega delovanja. Kot zelo koristna podpora so se v številnih raziskavah ob pojavu prvih simptomov respiratornih virusnih okužb izkazala eterična olja s protivirusnim in protivnetnim delovanjem, ki so bogata z 1,8-cineolom. Ta ima pri uporabi nekaj varnostnih priporočil, ki jih moramo upoštevati. Najbolj zadržano moramo takšna olja uporabljati pri otrocih. Poleg cineolnih olj obstaja tudi nekaj takšnih z malo ali nič 1,8-cineola, ki jih lahko v pravilnih količinah varno uporabljamo.

Eterična olja niso zdravila

V tabeli preverite nekaj eteričnih olj, ki z raziskavami dokazano podpirajo respiratorni sistem, kadar ga napadajo virusi, pri čemer moramo poudariti, da eterična olja niso zdravilo, se pa lahko z njimi podpremo. Uporabimo jih lahko v difuzorju ali pa si izdelamo žepni inhalator. Da se bomo lažje odločili, katera olja uporabiti, smo, kjer je to potrebno, zapisali še varnostna priporočila.

  • Bergamotka Citrus bergamia. V eni od raziskav (Zhiwei Yang et al.) so dokazali virucidno delovanje na virus nalezljivega bronhitisa, virusa iz družine koronavirusov. V drugi raziskavi (Vimalanathan in Hudson) so dokazali, da olje bergamotke zavira delovanje virusa gripe tipa A H1N1. Bergamotka je tako odlična prijateljica v hladni sezoni. Primerna je uporaba v difuzorju in v inhalatorju.
  • Čajevec Melaleuca alternifolia. Primeren je tudi za ljudi, ki jih pestijo astma in kronični bronhitisi. Čajevec ima dolgotrajno tradicijo tudi v klinični aromaterapiji, v francoskih bolnišnicah so ga uporabljali za lajšanje vseh težav z dihali. Ni ravno med prijetnejšimi vonji, uporabimo ga lahko v difuzorju in inhalatorju. Prav zaradi vonja je morda elegantnejša raba v inhalatorju.
  • Evkaliptus Eucalyptus globulus in radiata. Evkaliptus je zaradi vsebnosti cineola v številnih virih naveden kot dobrodejna podpora vseh tegob zgornjih dihalnih poti. Ima pa nekaj omejitev! Ne nanašajte ga na obraz ali blizu obraza dojenčkov ali otrok, mlajših od 10 let. Eterična olja z veliko 1,8-cineola lahko pri majhnih otrocih povzročijo težave z osrednjim živčevjem in dihanjem. Tisserand za varno rabo pri otrocih priporoča do 1 % v difuzorju, za varno rabo pri odraslih pa 2 % v difuzorju in nosnem inhalatorju.
  • Mirta Myrtus communis. Številne raziskave so potrdile, da mirta dobrodejno učinkuje proti kašlju. Eterično olje vsebuje cineol, vendar manj kot evkaliptus. Varnostni napotki vsebujejo kontraindikacije s hipertiroidizmom, previdna raba je potrebna tudi pri ljudeh, ki jih pesti sladkorna bolezen, saj imajo navedeno interakcijo z zdravili, ki se uporabljajo pri njenem zdravljenju.
  • Bor Pinus sylvestris. Gre za protivnetno eterično olje, ki se je na seznamu znašlo, ker je dobrodejna podpora dihalnim potem, med drugim pa je zelo varno za uporabo tudi pri otrocih.

Kaj pa covid-19?

Eterična olja, ki veljajo za “protivirusna”, niso univerzalna sredstva za uničenje virusov ali omejevanje njihovega delovanja. ki bi s svojimi izsledki lahko dokazale pozitiven vpliv eteričnih olj na covid-19. Čeprav se preizkuša veliko možnosti, še ni opravljenih raziskav, ki bi lahko dokazale delovanje. Če zbolite za covidom-19, sogovornica predlaga aromatično uporabo eteričnih olj, ki smo jih našteli zgoraj. Za konec pa še dodatno opozori, da eterična olja ne zdravijo, temveč podpirajo respiratorni sistem.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
12,234
31.01.2023. ob 17:07
396
26.01.2023. ob 13:55
9,438
28.12.2022. ob 11:16
Preberi več

New Report

Close