So barvne lise na obrazu znak primanjkljaja?

Uredništvo, 28. april 2020.

Koža na obrazu nam veliko pove o splošnem počutju človeka in njegovem notranjem stanju. Ko je nekdo fizično bolan ali psihično izčrpan se to najprej zazna na njegovem obrazu. Spoznajmo kako.

Če pozorno pogledamo obraz, lahko prepoznamo temnejše sence na določenih predelih kože, kolobarje pod očmi, vijolično modrikasto obarvanost, zmanjšano napetost kože, rdečine na licih, nosu, gubice, tanek bel rob ali gube nad ustnicami, izguba leska v očeh in še številne druge znake. Vendar pa smo največkrat pozorni le na spremembe na nohtih in velikokrat sploh ne opazimo znakov, ki nam jih sporoča naša koža. Koža obraza je najbolj prekrvavljen in občutljiv del telesa, zato je tudi prvi pokazatelj primanjkljaja, hkrati pa odraža tudi notranje stanje človeka.

Koža obraza je najbolj prekrvavljen in občutljiv del telesa, zato je tudi prvi pokazatelj pomanjkanja, hkrati pa odraža tudi notranje stanje človeka.

Zakaj pride do nastanka značilnih znakov na obrazu?

Odsotnost fizičnih in psihičnih težav, dobro razpoloženje, lepa koža, sijoči lasje – vse to je odvisno od presnovnih procesov v telesnih celicah in tkivih. Če se harmonija procesov v celici poruši, telesna »odpornost« upade. Če celice nimajo zadostne količine mineralnih soli (spojin), se veliko funkcij upočasni in postanemo dovzetni za različne psihofizične težave.

Težave, slabo počutje ter značilne spremembe (znake) na obrazu lahko razumemo kot signale telesa , ki nas opozarjajo, da naše mineralne rezerve telesu ne zadostujejo. Če neravnovesje mineralnih soli traja dlje časa, to vodi v večje zdravstvene težave. Kadar pa so mineralne soli v ravnovesju, smo zdravi, močni, energetsko in mentalno čisti, v miru s seboj in drugimi. Takrat naš obraz kar »sije«.

Kaj nam s spremembami na obrazu sporoča telo?

Ob pogledu v ogledalo lahko zaznamo spremembe na koži obraza, a se ne zavedamo pomembnosti in vzroka, ki nam ga sporoča telo.

Z analizo obraza, metodo, ki nam pomaga prepoznati značilne znake na obrazu, imamo možnost, da si odgovorimo na to vprašanje. Pomaga nam prepoznati neravnovesje in naše potrebe po specifičnih mineralnih soleh v našem telesu, ki so ključne za presnovne procese. Naša naloga pa je, da telesu to omogočimo.

Pomembno je razlikovati

Tu ne govorimo o mineralnih pripravkih v obliki prehranskih dopolnil, ampak o skupini telesu lastnih mineralnih soleh (spojinah), nepogrešljivih za presnovne procese znotraj in izven celic. Največkrat jih prepoznamo pod imenom Schüsslerjeve (celične mineralne) soli. Te mineralne soli so pripravljene na poseben način (redčenje in trituracija) v obliki tabletk, ki se raztopijo v ustni sluznici, najbolje pod jezikom. Na ta način jih telo absorbira v krvni obtok in nato v celice.

Dr. Shüssler, nemški zdravnik in znanstvenik iz 19. stoletja, je ugotovil, da imajo vse telesne celice potrebo po posebej pripravljenih mineralnih soleh, ki jih celica lažje in bolje absorbira. Prepoznal je dvanajst, življenjsko pomembnih, mineralnih celičnih (tkivnih) soli, ki delujejo skladno s človeškim telesom. Ugotovil je, kako vplivajo na delovanje organov oz. na njihove funkcije. Nasledniki dr. Schüsslerja so do danes s sodobnimi metodami odkrili še 21 dodatnih mineralnih soli, ki se že desetletja uporabljajo za krepitev zdravja.

S prepoznavanjem znakov lahko vplivamo na svoje počutje

Še preden pride do slabega počutja in razpoloženja se na obrazu pojavijo znaki, ki se lahko analitično diagnosticirajo. Analiza obraza je zato idealna za preventivno zdravljenje! Ti znaki se lahko pojavijo tudi ob akutnih težavah (bolj očitno izraženi) ali pa so prisotni že dlje časa in večinoma sovpadajo z težavami, ki nas tarejo.

S prepoznavanjem akutnih in kroničnih potreb po določeni mineralni soli lahko vplivamo na svoje počutje in zdravje.

Osnova, na kateri se je razvila analiza obraza?

Dr. Schüssler je pozorno opazoval ljudi, ki jih je kot zdravnik zdravil z mineralnimi solmi. Opazil je, da določeni znaki na obrazu kažejo na pomanjkanje specifične mineralne soli. Po vnosu manjkajoče mineralne soli pa je prišlo do sprememb na obrazu. Prav tako je opozoril na to, da se lahko s proučevanjem obraza odkrijejo skrite bolezni.

Njegovo delo je nadaljeval Kurt Hickethier, ki si je z mineralnimi solmi dr. Schüsslerja pozdravil svojo hudo bolezen (Behterjevo bolezen). Še posebej je poudaril njihov pomen v skrbi za zdravje otrok. Danes je ta analitičen pristop sistematično ovrednoten in potrjen.

Za vsako značilno spremembo na koži obraza obstaja ustrezna mineralna sol

Vsako značilno spremembo na koži obraza, ki je povezana z mineralnim neravnovesjem, lahko povežemo s »signali telesa«, ki se kažejo v obliki težav fizične in/ali psihične narave.

Npr. če v notranjem kotičku očesa (slika 1 spodaj) opazimo modrikasto ali sivo črno senco in/ali toplo rdečino na ušesih (slika 2) je to pokazatelj neravnovesja železovega fosfata. Ta mineral ponavadi dobimo v rdeči pesi, bučnih semenih, slivah, soji, fižolu, gobah (lisičke), papriki, divjačini, jetrih, školjkah, amaratu, pomemben vir pa sta tudi proso in laneno seme. Kadar gre za omenjeno izraženo neravnovesje se priporoča uživanje omenjene hrane in Schüsslerjevo mineralno sol št. 3, ki vsebuje železov fosfat. Uživanje zdrave hrane in Schüsslerjeve soli so »najboljši par«.

Takšna temna lisa v notranjem kotičku očesa ali rdečine na ušesu so »opozorila«, da smo v tem primeru bolj dovzetni npr. za  prehlade in vnetne procese v telesu, ki jih občutimo kot vnetje ušesa in grla ali pa kot povečano utrujenost in zmanjšanje koncentracije.

Katera »opozorila« (signali oz. simptomi telesa) in katere značilne znake na obrazu oz. ušesu se izrazijo je odvisno od posameznika. Pri otrocih so znaki na obrazu oz. ušesu, razen v akutnih primerih (npr. povišana telesna temperatura ali vnetje ušes / grla), običajno manj izrazito izraženi.

Spodnja znaka na obrazu oz. ušesu kažeta na izrazito neravnovesje Ferrum phosphoricuma (železovega fosfata). Znaki so lahko bistveno manj izraženi. Temna lisa v kotičku očesa je lahko samo modrikasta, rdečine na ušesih pa so lahko izražene le na določenih delih ušesa.

Pomembno je prepoznati in razumeti signale telesa

Pomembno je razumeti jezik telesa in prepoznati signale, ki nam jih telo sporoča v obliki različnih fizičnih in/ali psihičnih težav oz. simptomov.

Tako v biokemiji po dr. Schüsslerju, npr. povišano telesno temperaturo (do 38,5 stopinje Celzija) ali vnetje ušesa, razumemo kot znak pomanjkanja ferruma fosforikuma, ali krajše Schüsslerjeve št. 3. Izcedek iz nosu je signal telesa, ki kaže na pomanjkanja natrijevega kloratuma, ali krajše Schüsslerjeve št. 8. Sluzast kašelj pa nam kaže na pomanjkanje kalijevega kloratuma, ali krajše Schüsslerjeve št. 4.

Delovanje na osnovnem vzroku

Tudi suh kašelj je znak oz. signal pomanjkanja Schüsslerjeve št. 8, saj enostavno deluje tako, da uravna vlažnost sluznice in s tem umiri suh kašelj.

Namesto, da se borimo proti težavam, delujemo na osnovnem vzroku in tako lahko omogočimo celo trajno olajšanje. Cilj je prepoznati pomanjkanje minerala, ki stoji za težavo oz. motnjo, in ga nadomestiti. Tako pomagamo telesu, da težavo odpravi sam.

Številni posamezniki poročajo, da če ob prvih znakih vnetja ušesa vzamejo Schüsslerjevo št. 3, v večini primerov lahko preprečijo razvoj bolezni in tudi jemanje antibiotika. Zato so Schüsslerjeve soli pomembne za preventivno zdravljenje in takojšnja pomoč ob nastopu težav.

Vsakodnevna pomoč za kakovostnejše življenje

Ker je spekter uporabe Schüsslerjevih soli zelo širok, nimajo neželenih učinkov in so telesu naravne, se marsikdo odloči, da se nauči njihove uporabe za lajšanje vsakodnevnih težav. Za to področje obstajajo izobraževanja in knjiga v slovenskem jeziku.

Mnogokrat je za izboljšanje težav potrebno jemanje več različnih Schüsslerjevih soli hkrati. Bolj ko je človek zdrav več mineralnih soli lahko jemlje, v primeru težav pa je pravilna izbira soli pomembna.

Pripravila: Jelka Žnidar, mag. farm.
Več informacij: Inštitut za podporo zdravju ali Facebook stran

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več