Zgodbe s forumov: starši niso več kos vzgoji

Andreja Verovšek, 29. januar 2023
Družina
Jezen oče na sina, ga kaznuje
Foto: Profimedia

Zdi se, kot da starši niso več kos vzgoji. Mnogi na forumih pišejo, da jim otroci uhajajo na mobilne telefone in da je skoraj nemogoče vzpostaviti stik z njimi. Kaj o tem meni doc. dr. Anja Štrukelj Kozina, vodja Univerze Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana in predavateljica.

Naš 9-mesečnik ne poje niti žličice hrane, če mu ne predvajaš risanke.”

“Ko ima v roki telefon, nič ne sliši, nič ga ne zanima, nič drugega ne bi počel. Igra igrice, gleda video klipe in ne veva več, kako ga zvleči stran od ekrana. Star je 11 let.”

Anonimne objave staršev s forumov

Otroci so ob uporabi pametnih naprav prikrajšani za stik s seboj

Doc. dr. Anja Štrukelj Kozina o tem pravi:

Razvoj tehnologije je v ekstremnem porastu in na veliko področjih lahko opazimo prednosti in dobre strani tega razvoja. Je pa tudi ogromno pasti, ki se jih po mojem mnenju še veliko premalo zavedamo.

Zatekanje k telefonu, televiziji, računalnikom iz napačnega vzroka je zelo škodljivo za otroka, mladostnika, za odnose ter celotno družbo. Pogosto prerase v odvisnost od ekranov, kar je velika težava.

Otroci in mladostniki velikokrat vzamejo v roke telefon, ko imajo nekaj minut prostega časa, takrat ko želijo potrditev, ko ne zmorejo nositi občutkov, ki jih doživljajo, ko so nemirni, ko jim je dolgčas … S tem so najprej oropani stika s sabo. Na ta način se odklopijo od zaznavanja svojih občutkov, opazovanja in doživljanja svojega telesa, svojih misli. Oropani so živosti sedanjega trenutka; kaj se okrog njih in v povezavi z njimi dogaja, povezanosti z naravo in okolico. Na račun tega so oropani tudi živega stika odnosov, kjer se učijo prepoznavati neverbalno komunikacijo (mimiko obraza, ton in ritem glasu, pogled, držo telesa, dihanje…), se učijo iskrene in konstruktivne komunikacije, socialnega vedenja.

Apel staršem, ki želijo svojemu otroku najboljše

Starši smo odgovorni za zdrav razvoj svojih otrok in pomembno se mi zdi, da to odgovornost sprejmemo in pomagamo otroku regulirati in procesirati njihove občutke na bolj zdrav način, tudi s postavitvijo omejitev, predvsem pa prostorom, kjer bodo imeli priložnosti izraziti svoje dvome, občutke, misli, strahove.

Hkrati pa se mi zdi pomembno, da se tudi odrasli zazremo vase: koliko časa mi preživimo na telefonu, pred televizijo, na računalniku? Kako pomirimo svoje občutke? Govorimo o njih, si jih dovolimo začutiti ali nam je lažje zbežati pred ekran. Zgled za otroke in najstnike je po mojem mnenju ključen.

Uglašena skrb in rahločutnost v odnosu starš – otrok je ključna za razvoj občutji in odnosov v odraslosti. Delite svoje vzgojne skrbi in dileme na forumu Starševstvo in vzgoja.

Doc. dr. Anja Štrukelj Kozina ima dvanajstletne izkušnje s psihoterapevtskim delom s posamezniki in pari. Pri psihoterapevtskem, pedagoškem in raziskovalnem delu daje poudarek na uglašen stik, prisotnost, pristnost in sočutje v odnosih. Ker je mama trem otrokom, je poleg strokovnega znanja, imela skozi svojo izkušnjo priložnost prečutiti mnoge dimenzije materinstva, ki jih za lažje in lepše starševstvo deli z mladimi straši.

Doc. dr. Anja Štrukelj Kozina
Doc. dr. Anja Štrukelj Kozina, integrativna psihoterapevtka (IIPA, EAIP, EAP, SDP) in supervizorka (ECPS, IPSA).

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected]
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,246
19.03.2023. ob 16:18
3,339
25.03.2023. ob 22:29
592
10.02.2023. ob 07:30
79,762
23.03.2023. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close