Skrbi, oh te skrbi! Kako se najlažje spopasti z njimi?

Uredništvo, 06. september 2017.

Pogosto se obremenjujemo po nepotrebnem. Za nameček največkrat pomislimo na najhujše izide, ne pa na najboljše…

Vsak izmed nas ima skrbi. Težava se pojavi, ko skrbi zavzamejo naš vsakdanjik.

Imate pred sabo pomemben dan in zato neprespano noč? Vsakega izmed nas je že kdaj doletela takšna nemirnost, razlog pa tiči v tem, da ne moremo predvideti, kako se bo za nas stresna situacija odvila. S skrbmi možgani predelujejo določene informacije. Tako imamo navidezen občutek, da težavo rešujemo. Vendar obstaja razlika med rešitvijo in skrbjo. Pogosto se obremenjujemo po nepotrebnem. Za nameček največkrat pomislimo na najhujše izide, ne pa na najboljše. »Ta izpit bom zagotovo težko naredila!« Kolikokrat ste bili živčni in niste spali zaradi predstavitve v službi ali na faksu?

Kaj narediti v tem primeru? Za vas imamo rešitve!

1. Skrbeti, ne pomeni reševati

Če se boste s svojo nemirnostjo želeli boriti, se bodo stresne misli le še razmnožile. Seveda, ob najbolj neprimernem času. Če vam rečem, da v naslednji minuti ne pomislite na polarnega medveda, boste nanj zagotovo pomislili v nekaj sekundah. Naši možgani so narejeni tako, da ves čas nekaj premlevajo. Sprejmite dejstvo, da ste živčni in se zaradi tega ne obsojajte, dodaja HelpGuide.

2. Prestavite čas svojih skrbi

Recite skrbem, »Zdaj za vas nimam časa, s tem se bom ukvarjal/a pozneje«. Tehnika prestavljanja skrbi je zelo učinkovita, po svetu pa jo predpisuje ogromno terapevtov. Ustvarite si čas za skrbi, recimo od 15:00 do 16:00. Ko bo misel stopila v vašo glavo sredi dela, jo napišite na majhen listek. Zopet jo poglejte v »času za skrbi«. Ko boste zasedeni z drugimi rečmi, ne boste toliko časa namenjali obremenjevanju, obenem pa misli prav tako ne boste zatrli. Samo shranili si jo boste za kasneje.

3. Vprašajte se, ali je težava rešljiva

To je tehtno vprašanje, ki se ga morate zastaviti. Je to samo »kaj pa če skrb«, ki danes sploh ni relevantna? Koliko je objektivnih možnosti, da se bo skrb res uresničila? Če vas, na primer, skrbi kako bo hči dobila službo čez pet let, to danes ni ravno pomembno. V teh primerih ne ustvarjajte težave, preden nastane. Če je težava rešljiva, raziščite izvor skrbi in jo poskusite razrešiti. Osredotočite se na vidike, ki jih lahko rešite in ne na okoliščine, ki jih ne morete nadzorovati. V primeru, da težava dejansko ni rešljiva, zaupajte procesu življenja, da se bo vse izteklo dobro, svetujejo strokovnjaki pri HelpGuide. Sprejmite svoja čustva, saj so del človekove narave in niso vedno preprosta.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 10:11
110,158
19.06.2021. ob 09:43
Preberi več