Skrb vzbujajoče: možgani prebolelih po Covid-19 ‘postarani’ za 20 let

N.M., 12. maj 2022.
AktualnoKoronavirus
Tako imenovana 'možganska megla', ki se pogosto pojavi po okužbi s covidom-19, ni bila edina resna posledica okuženih s Covidom-19. Foto: Profimedia.

Izsledki nove raziskave so pokazali, da lahko težji potek Covid-19 povzroči resno izgubo možganske moči, kar pomeni tudi upad IQ, ki je enakovreden staranju od 50 na 70 let le v nekaj mesecih.

“Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko ljudje, ki so preboleli Covidu-19, trpijo zaradi trajnih težav v smislu njihove sposobnosti koncentracije in reševanja težav,” je povedal avtor študije Adam Hampshire, pridruženi član raziskovalnega in tehnološkega centra britanskega raziskovalnega inštituta za demenco v Londonu.

Sami pa so z raziskavo, v katero je bilo vključenih 46 Britanskih bolnikov, ki so bili hospitalizirani zaradi težjega poteka kovid (od marca do julija 2020), želeli ugotoviti, kako so kako izrazite so bile te težave razmišljanja pri bolnikih, ki so bili težje bolni, kateri vidiki razmišljanja so bili najbolj prizadeti, ali je bilo sčasoma kakršen koli znak okrevanja in kaj je v osnovi lahko vzrok za ta upad.

Raziskava je bila objavljena v majski ediciji ugledne medicinske edicije eClinicalMedicine.

Raziskovalci so poleg velikega upada v pomnjenju in koncentraciji, počasnejšega reševanja težav in ‘možganske megle’ ugotovili, da se je postcovidna kapaciteta možganov pri obravnavanih bolnikih zmanjšala do te mere, da jo lahko primerjajo z 10-odstotnim upadom IQ. “To pa je podobno kot pri staranju od 50 do 70 let,” je bil konkreten Hampshire.

Vzrok še neznan

Vzroka tega nenadnega poslabšanja kognitivnih sposobnosti, znanstveniki niso ugotovili. “A naša študija nakazuje, da je večja verjetnost, da se to zgodi med začetno boleznijo, v nasprotju s težavami v duševnem zdravju, kot sta depresija in anksioznost, ki se pojavijo po okrevanju. To pomeni, da bolniki kažejo tudi znake depresije, anksioznosti in posttravmatskega stresa, vendar se zdi, da so ti ločeni od težav z razmišljanjem,” je dodal.

Hampsire je še napovedal, da bodo bolnike še naprej spremljali in poskušali ugotoviti, ali je ‘kognitivno okrevanje’ sploh možno. “Povedano po pravici, ta trenutek še ne vemo, kako pomagati takim bolnikom,” je bil iskren vodja raziskave.

O avtorju

N.M.

New Report

Close