Skoraj polovica jih spi skupaj s hišnimi ljubljenčki. Kako zdravo je?

U. L., 14. junij 2022.
SplošnoŽivljenjski slog
Profimedia

Skoraj polovica anketirancev v raziskavi Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) je povedala, da si posteljo delijo s hišnim ljubljenčkom.

Skoraj polovica anketirancev v raziskavi Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) je povedala, da si posteljo delijo s hišnim ljubljenčkom, 46 % teh ljudi pa je dejalo, da bolje spijo, če je hišni ljubljenček v isti postelji. Le 19 % jih je odgovorilo, da spijo slabše, če njihov hišni ljubljenček spi z njimi.

Mlajši Američani pogosteje spijo s hišnim ljubljenčkom. Na primer, 53 % anketirancev generacije Z je odgovorilo, da skoraj vedno ali včasih spijo s hišnim ljubljenčkom, v primerjavi s 36 % anketirancev iz generacije baby boom.

“Zdravo spanje se razlikuje od človeka do človeka. Veliko lastnikov hišnih ljubljenčkov se tolaži s hišnimi ljubljenčki v svoji bližini in bolje spijo, če imajo ob sebi spremljevalca,” je dejala dr. Andrea Matsumara, specialistka za spanje v Portlandu v ameriški zvezni državi Ore in članica svetovalnega odbora AASM za ozaveščanje javnosti.

Profimedia

Če spanje s hišnim ljubljenčkom moti vaš spanec, ker vam zasede posteljo, se razteza po blazini ali povzroča druge težave, je Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) pripravila naslednje nasvete:

Za spanje svojega ljubljenčka lahko namestite ločen, udoben prostor v bližini:

  • Upoštevajte dosleden urnik spanja in upoštevajte tudi rutino svojega hišnega ljubljenčka, vključno z njegovim urnikom sprehajanja in prehranjevanja,
  • V spalnici poskrbite, da bo mirno in sproščujoče ter da bo v njej prijetna in hladna temperatura,
  • Zvečer omejite izpostavljenost močni svetlobi in vsaj 30 minut pred spanjem izklopite elektronske naprave,
  • Pred spanjem ne jejte težke hrane, če vam to povzroča težave,
  • Redno se gibajte in sledite smernica uravnotežene prehrane.

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 10:18
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close