Simptomi stresa: kako vplivajo na telo, počutje in vedenje

Uredništvo, 22. april 2013.
stres

Simptomi stresa vplivajo na naše zdravje, pa čeprav se tega niti ne zavedamo.

Virusi, ki si kar sledijo eden za drugim, vremensko zelo neugodna pomlad in z njo povezana pomladna utrujenost, daljše obdobje negotovosti in napetosti v službi, doma, NEGOTOVOST, JET LEG kot posledica zadrževanja v letalih, zaprtih slabše prezračevanih in slabše »nakisikanih« prostorih ter premajhne gibalne aktivnosti v daljšem časovnem obdobju. Vse to je stres za naše telo in um!

Telo se ravno tako vsak dan spopada z različnimi stresi iz okolja (žarčenja,onesnaževanje,vročina, vlaga), nezdrave prehrane, prehudega fizičnega napora, pojavljajo pa se tudi zaradi velikih umskih obremenitev ali hujših čustvenih šokov.

Simptomi stresa vplivajo na naše zdravje, pa čeprav se tega niti ne zavedamo. Največkrat menimo, da je neka bolezen vzrok za glavobol, pogosto nespečnost, zmanjšano produktivnost. A STRES je v resnici največji krivec za tovrstne tegobe.

stres_tabela_april_2013

Vir: American Psychological Association’s “Stress in America” report, 2010

Prav STRES je največji krivec našega OBČUTJA, POČUTJA in VEDENJA. Šele ko znamo prepoznati simptome stresa,takrat jih tudi lahko nadzorujemo. Lahko vplivamo na naš visok krvni pritisk, bolezni srca, delovanje možganov,debelost ali diabetes.

Seveda obiščite svojega zdravnika, ko niste popolnoma prepričani, da je STRES vzrok vašemu slabemu počutju.

Ravno tako poiščite zdravniško pomoč kadarkoli imate bolečine v prsih, še posebej, če se pojavijo med fizično aktivnostjo ali so spremljane s težavami z dihanjem, potenjem, vrtoglavico, slabostjo ali bolečino v ramenskem in vratnem predelu. To so lahko opozorila za srčni napad in niso le simptomi stresa!

Simptome stresa lahko uspešno nadzorujemo, ko v svoj bioritem uvedemo vsakodnevno redno:

  • Fizično aktivnost
  • Tehnike sprostitve, ali meditacijo, ali yogo, ali tai chi
  • Pravo dozo spanja in počitka vsak dan ob približno istih urah
  • In seveda zdravo raznovrstno prehrano večkrat na dan a v MAJHNIH KOLIČINAH. Naučimo se uživati hrano tako, kot da bi »stradali« hrano.

Vir: Mayo Clinic 2012

Vabljeni na forum Oksidativni stres, kjer se lahko posvetujete glede stresa. Svetuje Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close