Sestanek glede strokovne odločitve ortopedskega konzilija UKCL v primeru dečka Reneja

Uredništvo, 18. maj 2014.

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se v Ljubljani, dne 16. 5. 2014 zbrali strokovni sodelavci, da preučijo strokovno odločitev ortopedskega konzilija UKCL in poiščejo rešitev v primeru dečka Reneja

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se v Ljubljani, dne 16. 5. 2014 zbrali Samo Fakin, dr. med., direktor ZZZS, predstojnik Ortopedske klinike prof. dr. Vane Antolič, dr. med., in prim. Andrej Možina, dr. med.

Namen sestanka je bil, da se najbolj pristojne institucije v državi (ZZZS in vrh Ortopedske stroke) dogovorijo in poiščejo rešitev za primer, ki je ta čas v javnosti aktualen in se razčiščuje pred televizijskimi ekrani. Tj. primer dečka Reneja.

Podpirajo strokovno odločitev ortopedskega konzilija UKCL, ki želi omogočiti otroku najhitrejše in najustreznejše zdravljenje, tako za telo kot duševno zdravje, z najboljšim možnim funkcionalnim rezultatom, tudi ko otrok odraste.

Gre za strokovno zelo zahteven primer, kjer se večina ortopedov v svetu odloča za odstranitev dela nepopolnega stopala, nekateri pa v skladu s svojo vestjo izvajajo tudi ohranitvene postopke. Dolžnost vsakega zdravnika, ki se za njih odloči, je, da starše na njim razumljiv način seznani z uspešnostjo zdravljenja po obeh metodah.

Konzilij je pri svoji odločitvi upošteval objavljene študije v kompetentni strokovni literaturi, strokovne razprave na evropskih in svetovnih kongresih in lastne dolgoletne klinične izkušnje.

Po izčrpni razpravi o pravnih in strokovnih vidikih prisotni upoštevajo izrecno zahtevo staršev po izvajanju ohranitvenih metod, zato predlagajo, da se pred končno odločitvijo glede zdravljenja dečka pridobi še eno mnenje ustreznih strokovnjakov referenčne ustanove v evropskem prostoru, in sicer na dunajski kliniki za otroško ortopedijo Speising. 

Ne glede na odločitev se prisotni strinjajo, da gre za edinstven primer.

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close