Seks za zdravje

Uredništvo, 19. januar 2016.

Nekaj razlogov, zakaj je seks koristen za zdravje, zato verjetno ne bo več zadnja stvar, na katero boste pomislili.

Kadar vas boli glava, ste nesrečni ali vas muči nespečnost, je seks verjetno zadnja stvar, na katero pomislite. Toda odslej bo najbrž drugače, saj vam ponujamo kar nekaj razlogov, zakaj je seks koristen za zdravje.

Seks varuje srce in ožilje

Redni seks je za naše telo in duha veliko več kot samo zabava in užitek. Seks pomembno vpliva na naše telesno in čustveno delovanje. Raziskave kažejo, da spolnost blagodejno vpliva na zdravje, kar strokovnjaki navadno razlagajo s tem, da krepi imunski sistem, izboljšuje prekrvljenost vitalnih organov, blaži bolečine, uravnava raven hormonov ter prispeva k večji stopnji življenjske radosti in zadovoljstva. Dober seks koristi obremenjenim možganom, dolgoročno pa tudi varuje srce in ožilje. Spolno dejavni ljudje so redkeje v bolniškem staležu, na splošno so bolj družabni in bolje razpoloženi ter bolj uživajo v življenju.

sexy3

sexy4

Krepi imunski sistem

Ključ do dolgega življenja je zdrav imunski sistem, prav redna spolnost pa nam ga pomaga ohranjati. Vzburjenost, vznemirjenje in psihološko olajšanje po orgazmu povečujejo sposobnost organizma, da se ščiti pred boleznimi. Redna in osrečujoča spolnost je zanesljiv dejavnik za dolgo življenje in graciozno staranje.

Glavobol izgine

Glavobol je najpogostejši izgovor, ko se želimo izogniti spolnim odnosom. Glavobol je prav gotovo ena od najbolj zoprnih in dolgotrajnih bolečin, toda znanstveniki so ugotovili, da celo najbolj moreči glavoboli po orgazmu izginejo. Razlog je v tem, da se med uživanjem v spolnosti zmanjša napetost mišic, krvni obtok pa se poživi in pospeši. Poveča se proizvodnja endorfina, hormona sreče, ki vzbuja prijetne občutke, zato glavobol izgine, kot bi mignil.

Seks za večjo samozavest

Seks s partnerjem, ki ga ljubite in spoštujete, vzbuja čudovite občutke in utrdi vaše samospoštovanje. Pomislite, kdaj se sami sebi zdite najbolj zapeljivi in privlačni. Mar ni kak odvečen kilogram ali ornament iz celulita prav med seksom manj pomemben kot sicer? Četudi ste trenutno brez stalnega partnerja, lahko seks enako uspešno uporabljate za krepitev samozavesti. Tudi samozadovoljevanje je namreč seks, ki vam pomaga, da se boste znali usmeriti samo nase, prepoznati svoje adute in tako pridobiti izgubljeno samozavest.

Unknown couple foreplay

Seks prežene slabo voljo …

Ko imate slab dan in vam gre vse po malem na živce, zaradi česar bi se najraje zjokali, pomislite na edino stvar, ki vam bo privabila nasmešek na lica. Zakaj se ne bi s partnerjem dobila med odmorom za kosilo in si privoščila žgečkljivo igrico? Videli boste, da bo slaba volja izginila, kot bi mignil, in ob vrnitvi na delo boste reševali težave kot za šalo.

Ublaži PMS

Tudi nadležen predmenstrualni sindrom lahko premagate z osrečujočo spolnostjo. Znanstveniki so dokazali, da PMS prinaša številne težave, kot so razdraženost, slaba volja, glavobol in krči. Med ljubljenjem in zlasti pri orgazmu se sprošča veliko hormonov in encimov, ki pomirjajo razdražena tkiva v organizmu, zaradi katerih nastanejo krči. Krči se ublažijo in tudi drugi simptomi PMS so manj nadležni.

Seks varuje srce

Zdravniki bi morali poleg pravilne prehrane, izogibanja stresu in redne telesne dejavnosti za varovanje srca predpisovati tudi redno spolnost. Namesto naporne aerobike ali težavnega kolesarjenja si nekajkrat na teden privoščite redne odmerke seksa, ki bo okrepil vaše telo, krvni obtok in seveda srce. Povrhu se pri tem ne boste prav nič namučili. Redna spolnost torej ne bo samo pomagala ohraniti zdravo telo, ampak bo poskrbela, da bodo tudi drugi najpomembnejši organi v dobrem stanju.

Namesto ovčic …

Ne boste verjeli, toda seks pomaga tudi ublažiti nespečnost. Hormon serotonin, ki povzroča zaspanost, se namreč sprošča prav po orgazmu. To pomeni, da boste po spolnosti hitro zaspali. Če se boste torej premetavali po postelji, ne preštevajte ovčic, ampak raje prebudite partnerja in vama privoščite osrečujočo spolnost, ki bo obema prinesla sladke sanje.

Manj kalorij

Med seksom izgubljamo tudi kalorije. Po ocenah dr. Alfreda Fragnerja z Medicinske fakultete v Wisconsinu, med seksom izgubljamo najmanj 4,2 kilokalorije na minuto. Za primerjavo zapišimo, da 54 kilogramov težka ženska pri igranju tenisa povprečno izgublja po štiri kalorije na minuto. Če predigra obsega šampanjec, čokolado ali smetano, je seveda treba dodati nekaj kalorij …

Torej! Našteli smo dovolj razlogov, da se bomo bolj posvetili osrečujočemu spolnemu življenju. Zdravje je vendar največje bogastvo, mar ne?

Seks je učinkovita metoda za ublažitev stresa. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so zadovoljni s svojim spolnim življenjem, redkeje depresivni, potrti, nasilni ali sovražno razpoloženi.

Po nekaterih študijah so osebe, ki so zadovoljne s svojim spolnim življenjem, manj nagnjene k:

  • boleznim srca, raku, avtoimunskim boleznim in okužbam,
  • bolečinam v hrbtu,
  • hemeroidom,
  • povišanemu krvnemu tlaku,
  • razbijanju srca,
  • znojenju,
  • astmi, ekcemom,
  • debelosti,
  • nespečnosti in nočnim moram,
  • povrhu pa živijo dlje.

Vir: Viva

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close