Sedežna garnitura je središče vaše dnevne sobe

Powered by:
Foto: Profimedia

Sedežna garnitura je eden izmed ključnih kosov pohištva v dnevni sobi. Ker gre za velik element, ima veliko vlogo pri vizualnem vtisu prostora. Poleg tega je kavč tudi mesto, na katerem pogosto preživimo pomemben del našega prostega časa, še posebej v hladnejših mesecih leta. Prav zato, ker gre za pomemben element našega doma, je potrebno izbiri sedežne garniture nameniti dovolj pozornosti. Kupiti moramo kavč, ki je kvaliteten, udoben in se stilsko ujema z našim prostorom.

 Vrste oblazinjenega pohištva

Poznamo več tipov kavčev. Najbolj znani so klasični dvosedi in trosedi. Gre za navaden raven kavč, ki ima običajno na vsaki strani naslon za roko. Obstajajo tudi modeli, ki rokonaslona nimajo – le-te so še posebej primerni za manjše prostore, saj ponujajo več prostora za sedenje pri enakih dimenzijah. Trosedi imajo v večini primerov tudi možnost raztega v ležišče, pod sediščem pa se pogosto nahaja še zaboj za shranjevanje.

Verjetno najbolj priljubljen tip oblazinjenega pohištva so kotne sedežne garniture. Le-te so običajno v obliki črke L z različnimi dolžinami krakov. Ponudba kotnih garnitur na trgu je res velika, opremljene pa so z različnimi funkcijami, kot so zaboji za shranjevanje in pomožna ležišča. Za večje prostore so še posebej primerne sedežne garniture v obliki črke U. Takšna garnitura ima na vsaki strani po en dodaten krak za sedenje oziroma ležanje. Kraka sta lahko enake dolžine, običajno pa sta različna.

Za opremo manjših dnevnih sob se pogosto uporabljajo tudi fotelji. Gre za kos oblazinjenega pohištva, ki je namenjen sedenju ene osebe. Fotelji so običajno zelo udobni in na obeh straneh opremljeni z nasloni za roke. Določeni modeli so opremljeni tudi z dodatnimi funkcijami, kot je možnost raztega v ležeč položaj ali pa z funkcijo masaže. Fotelj lahko uporabimo tudi kot dopolnilo kotni sedežni garnituri.

Foto: Profimedia

Vrste vzmetenja sedežnih garnitur

Sedežne garniture so opremljene z različnimi vrstami vzmetenja sedišča. Najcenejši modeli so običajno celo brez vzmetenja – sedišče je sestavljeno iz trne podlage (na primer iverne plošče), na katero je položen kos pene. Takšne garniture so običajno precej trde in neudobne, prednost pa je ugodna cena.

Srednji razred sedežnih garnitur ima sedišče vzmeteno z val vzmetjo, na katero je položena pena. Val vzmet daje sedišču garniture prožnost in poveča udobje pri sedenju, hkrati pa gre za precej robustno in trajno rešitev. Sama udobnost in trajnost sedišča je odvisna predvsem od kakovosti uporabljene pene.

Boljši kavči imajo dvojno vzmetenje – sedišče je vzmeteno s kombinacijo val vzmeti in klasičnih bonnel vzmeti. Val vzmet nudi sedežu oporo, bonnel vzmeti pa dajejo sedišču dodatno čvrstost in trajnost. V zadnjem času se pri boljših sedežnih garniturah vedno bolj pogosto uporabljajo tudi žepkaste vzmeti. Le-te delujejo neodvisno ena od druge in nudijo popolno prilagoditev telesu. Gre za tehnologijo, ki se večinoma uporablja pri kakovostnih vzmetnicah, nudi pa nepremagljivo udobje.

Foto: Profimedia

Koristne funkcije pri sedežnih garniturah

Sedežne garniture ponujajo tudi številne dodatne funkcije. Najpogostejša funkcija je pomožno ležišče. Le-to se običajno izvleče izpod sedežne garniture in spremeni kavč v dodatno posteljo. Zelo priljubljena funkcija je tudi zaboj za shranjevanje. Le-ta omogoča, da z dvigom sedišča dostopamo do praktičnega prostora za shranjevanje. Ker je običajno dno zaboja izdelano iz vlaknene plošče, so zaboji pri sedežnih garniturah namenjeni predvsem za shranjevanje lažjih predmetov.

V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi nastavljivi nasloni za glavo. V primeru, da nastavljive naslone pospravimo v najnižji položaj, dobimo nizko garnituro, ki daje prostoru sodoben videz. Z dvigom naslonov pa dobimo garnituro z naslonom ravno prave višine za udobno sedenje.

Vedno bolj pogosto so kavči opremljeni tudi z tako imenovanim relax mehanizmom. Gre za mehanizem, ki omogoča postavitev naslona v ležeč položaj, hkrati pa se dvigne tudi dodatna opora za noge. Tak mehanizem je lahko ročno nastavljiv, pri boljših modelih pa se nastavitev upravlja s pomočjo elektromotorja, ki ga upravljamo z daljincem.

Foto: Profimedia

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close