Se vam ‘meša’, če poslušate nekoga žvečiti?

N. K., 12. september 2022
AktualnoZdravje
Foto: Unsplash

Potem imate morda mizofonijo.

Mizofonija ali preobčutljivost na določene zvoke, je motnja, ki povzroča ekstremno negativne reakcije na določene zvoke.

Kot navaja Healthline, je opredeljena kot stanje, pri katerem pacienti ob določenih zvokih doživljajo izrazito negativno čustveno reakcijo, denimo tesnobo, vznemirjenost, živčnost, jezo, celo paniko. Lahko vpliva tudi na povišanje srčnega utripa, krvnega tlaka in telesne temperature.

Sprožilci

Najbolj znani sprožilec mizofonije je žvečenje, sicer pa ljudi ‘spravlja ob pamet’ še škrtanje, srkanje, požiranje, glasno dihanje, smrkanje, pokanje sklepov, tapkanje, … Pri nekaterih lahko podobno reakcijo izzovejo tudi vizualni sprožilci.

Mizofonija se običajno pojavijo že v mladosti, imelo naj bi jo 20 odstotkov prebivalcev, pri ženskah naj bi bili simptomi bolj izraženi.

»Mizofonija je cunami takojšnjih izrazito negativnih občutij, ki prevzame skoraj vso kognitivno delovanje človeka,«

pravi dr. Marsha Johnson iz klinike v Oregonu, ki mizofonijo proučuje že 20 let.
Foto: Profimedia

Nevzdržen občutek, ko bi najraje pobegnil

Ljudje, ki nimajo mizofonije, si težko predstavljajo kako močan občutek neugodja povzrča. Gre za nevzdržen občutek, pred katerim bi najraje takoj pobegnil, in ki prebudi stresni odziv boj ali beg. Zanimivo pa je, da večino oseb moti predvsem ko ti zvoki prihajajo od drugih. Kadar sami posnemajo zvok pa lahko to celo omili njihov stresni odziv.

»Pri osebah z mizofonijo se reakcija pojavi, še preden se kognitivno zavedo, da slišijo sprožilni zvok.«

Dr. Marsha Johnson

Bolezen sama po sebi ali posledica druge bolezni?

Izraz mizofonija so za stanje preobčutljivosti na določene zvoke začeli uporabljati leta 2001. Zdravila ni, prav tako še ne obstajajo diagnostični kriteriji za prepoznavanje tega stanja.

Nekateri strokovnjaki menijo, da je mizofonija bolezen sama po sebi, drugi menijo, da se morda lahko razvije kot posledica drugih duševnih motenj. Kaže, da se pogosteje pojavlja pri osebah, ki imajo tudi obsesivno – kompulzivno motnjo, tesnobne motnje, Tourettov sindrom in tinitus.

Avtor

N. K.

New Report

Close