Se tudi vaši otroci prepirajo?

Se tudi vaši otroci velikokrat kreagjo ali celo pretepajo med seboj? Pomembno je, da starši v takih primerih ne delajo..

Imeti brata ali sestro je ena najlepših stvari v življenju. Če ima človek ob sebi sorojenca, je lahko prepričan, da bo ne glede na vse, ob sebi vedno imela najboljšega prijatelja, na katerega se lahko zanese. Seveda je to pogled, ki ga razumemo samo odrasli.

Kaj pa otroci in njihovi odnosi?

Lahko rečemo, da razmere velikokrat niso idilične, prihaja do ljubosumja in resnih prepirov med brati in sestrami. Pojav je pogost in staršem znan. Po drugi strani pa tudi skrb vzbujajoče, saj jih veliko ne ve, kako bi odreagirali v takih primerih.

Kdaj in kako pride do ljubosumja med sorojenci?

Znaki tekmovalnosti med otroki v družini se lahko pojavijo že zelo zgodaj, še pred rojstvom drugega otroka. Ko starši malčku oznanijo novico, da bo dobil bratca ali sestrico, samodejno začuti, da vsa pozornost ne bo več namenjena samo njemu. S prihodom dojenčka in njegovim odraščanjem, se to ljubosumje poglablja, kar vodi do prepirov in »borb«, na primer za igrače. Takrat je staršem težko presoditi, kaj storiti v takih situacijah. Obstaja pa nekaj korakov, ki vam bodo pomagali ohraniti mir v hiši.

Zakaj prihaja do prepirov?

V večini otroških prepirov je povod skrit, vzrok pa je pravzaprav v ljubosumju. To ljubosumje lahko izhaja iz materialnih stvari, kot so igrače, lahko pa ga povzroča tudi ljubosumje, da brat ali sestra dobi več pozornosti staršev. Normalno je, da vsak otrok, ki dobi bratca ali sestrico občuti neke vrste anksioznosti, saj ne ve, kako se bo njegovo življenje spremenilo. Lahko se pojavijo izbruhi jeze z agresijo, vendar je treba razumeti njihov pogled na svet, ki se bo s prihodom novega člana za vedno spremenil.

Veliko vlogo pri tem, ali bo do take situacije prišlo, igra več dejavnikov, med drugim tudi otrokov značaj in trenuten položaj, v katerem se otrok znajde. Na primer, bratec in sestrica ali dve sestrici, se igrata, vse, dokler eden drugemu ne vzame igrače in se drugi počuti ogroženega, ne glede na to, da starši radi poudarjajo, da si morajo vse deliti. Veliko staršev je poudarilo tudi težavo, kadar je eden od otrok bolan, eden takih je tudi agresivna reakcija do sorojenca ali celo do staršev.

Starši morajo biti vzor

Ko pride do prepira, starši po navadi najprej razdvojijo otroke, nato pa jim »dajo lekcijo«. V takih primerih je bolje počakati nekaj minut, da se strasti pomirijo. Zelo pomembno pa je, da nobenega od otrok ne krivite za začetek prepira, ampak poslušate oba.

Kaj storiti, če gre samo za verbalni dvoboj?

V takih trenutkih je pomembno, da se odzovete pravilno, saj ste z načinom reševanja vzor otrokom, iz katerega se lahko zelo veliko naučijo. Vpitje in kazni v teh primerih nimajo učinka. S pogovorom, v katerem posvetite enako časa enemu in drugemu otroku, boste dosegli veliko več. Kot z grožnjami in »visokimi toni«. S tem svoje malčke učite, da za vse obstaja rešitev, ki ne vključuje nasilja, kar pa je zelo pomembna življenjska lekcija, kajne?

Pomoč v medsebojnem razumevanju

Nekateri otroci že od samega začetka nimajo težav v odnosu do bratca ali sestrice, medtem ko nekateri potrebujejo nekaj vaše pomoči, da obvladajo ljubosumje. Že od samega začetka je pomembno, da starši postavijo jasna pravila, kakšno obnašanje je v hiši sprejemljivo. To so lahko pravila, kot na primer:

  • Ne vpijemo
  • Ne tepemo
  • Ne uporabljamo grdih besed
  • Ne jemljemo igrač iz rok

V pogovoru vsakemu od otrok poudarite, da ste tukaj zanj in da se vedno lahko zanese na vas ter da se težave ne rešujejo na agresiven način.

family-game-sq

Strokovnjaki so si edini, da je možnost pojava ljubosumja precej manjša, če družine skupaj preživijo več prostega časa, ko se igrajo razne družabne igre, gledajo filme, gredo v naravo. To so dejavnosti, s katerimi otrokom dajete občutek, da je družina enotna in enakopravna. Dobro je tudi, da starši sprevidijo, kdaj eden od otrok potrebuje nekaj časa samo zase in takrat ne vztrajajo pri igri z brati ali sestrami. Namesto tega mu predlagajte, da z vami preživi nekaj časa, lahko je to samo kratek sprehod ali pomoč pri nakupu v trgovini ali skupno pospravljanje.

Čeprav se staršem zaradi otroških prepirov in pretepov »dvigujejo lasje«, pa razloga za preplah ni. Skoraj vsak otrok gre čez fazo ljubosumja, ki pa ne vpliva na razvoj prihodnjega odnosa z bratom ali sestro.

Foto: Google

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,744
12.05.2021. ob 13:12
45,789
24.06.2021. ob 09:44
15,862
23.10.2020. ob 12:27
Preberi več