Samohipnoza: Kako jo izvajati in kakšne pozitivne učinke lahko pričakujete

I. K., 12. junij 2022.
AktualnoAlternativa
Foto: Profimedia

Brez pomoči hipnotizerja do pozitivnih učinkov hipnoze.

Pri samohipnozi gre za proces, ki vključuje skupek tehnik za dosego hipnotičnega stanja, med katerim lahko vizualiziramo svoje cilje, obstajajo pa tudi dokazi, da lahko s samohipnozo izboljšamo spanec in zmanjšamo bolečine.

Kot pove že ime, samohipnoza izhaja iz hipnoze, h kateri se ponavadi obrnejo tisti, ki so pod velikim stresom ali bi se radi znebili določenih razvad, kot je kajenje. Podobno kot pri meditaciji je tudi za samohipnozo potrebna vaja.

Znanstveniki hipnotično stanje definirajo kot stanje, v katerem se posameznik, čeprav je buden, bolj, kot svojega okolja zaveda svojih notranjih občutij – čustev, misli, občutkov in miselnih podob. Ko smo v tem stanju, se nam lahko naše miselne podobe zdijo resnične. Hipnoza je proces sprožitve in vzdrževanja teh miselnih podob, lahko tudi spreminjanja miselnih podob, kar hipnotizer doseže s sugestijami.

Samohipnoza ima terapevtske učinke

Študija iz leta 2018 je raziskala uporabo samohipnoze v paliativni oskrbi. Avtorji so ugotovili, da so bile bolečine pri tistih, ki so prejemali hipnotično zdravljenje, manjše kot pri tistih, ki ga niso. V prvi skupini je bila manjša tudi raven tesnobe.

Študija iz leta 2011 pa je pokazala, da je samohipnoza učinkovita tudi pri lajšanju bolečin pacientov z anemijo srpastih celic. Pri tej skupini se je zaradi samohipnoze izboljšal tudi spanec. Leta 2020 pa so izvedli raziskavo, ki se je osredotočala na učinek samohipnoze na spanje žensk, ki so v menopavzi. Tiste, ki so uporabljale to tehniko, so spale bolje, pravijo raziskovalci.

Zanimiva je tudi raziskava iz leta 2016, s katero so dokazali, da hipnoza pomaga zmanjšati stres , ki se pojavi med zdravstvenimi posegi.

Samohipnoza in meditacija – kakšna je razlika?
Obe tehniki zahtevata pogled v našo notranjost, pri obeh se je treba osredotočati na sproščanje. Nekateri pravijo, da gre pri hipnotičnem stanju za meditativno stanje, kar ni čisto res, saj je hipnotično stanje veliko bolj fokusirano.

Foto: Profimedia

Kako izvajati samohipnozo?

Splošno sprejetega postopka ni, ponavadi pa postopek vključuje naslednje korake:

 1. Udobje
  Najprej si je treba pripraviti udoben in miren kotiček. Izključite mobilni telefon in druge naprave. Oblecite udobna oblačila.
 2. Zastavite si cilj
  To je pomemben korak. Bi radi prenehali s kajenjem? Želite zmanjšati stres? Bi radi mirneje spali? Če si boste zastavili cilj, boste od samohipnoze največ odnesli.
 3. Osredotočajte se na sproščanje
  Lahko se osredotočate na neko stvar, točko v prostoru, ki naj bo v višini vaših oči. Nato začnite mirno in globoko dihati – vdih skozi nos, izdih skozi usta. Občutite, kako vaše veke postajajo vse težje. Nato oči zaprite.
 4. Vizualizacija
  Predstavljajte si srečen in miren prizor. V tem prizoru ostanite nekaj časa in si ga oglejte iz različnih zornih kotov. Čez čas bi morali začutiti, kako vaše telo postaja vse težje.
 5. Vrnite se k cilju
  Na tej točki se spomnite na svoj cilj in si predstavljajte prizor, ki ga vključuje. Če je vaš cilj bolj miren spanec, si lahko predstavljate, da ležite v postelji in se smehljate lepim sanjam.
 6. Končajte hipnotično stanje
  Prizor si predstavljate približno pet minut, nato pa je čas, da izstopite iz hipnotičnega stanja. Poglobite dihanje in si predstavljajte, da v vaše telo ob vsakem vdihu vstopa več energije. Lahko začnete tudi odštevati od 10. Ko boste pripravljeni, odprite oči.

  Pomembno je, da se zavedate, da gre pri samohipnozi za veščino, ki jo je treba vaditi. Izvajajte jo redno, če je mogoče kar vsak dan. Tehnik za sproščanje, ki vam bodo pomagale pri samohipnozi, je veliko, med njimi je tudi joga. Na spletu boste našli ogromno vodenih hipnoz, ki so vam lahko v pomoč. Če tudi te ne pomagajo, pa si poiščite profesionalno pomoč hipnotizerja.

O avtorju

I. K.

New Report

Close