S temi triki boste lažje krotili lakoto in shujšali

Pomanjkanje samo kontrole je pogosto krivo, da težje izgubite odvečne kilograme oziroma vzdržujete težo.

Ste neprestano lačni? Poskušate jesti manj in se čez dan nekako držite načel zdrave prehrane, potem pa vas zvečer, ko se umirite napade volčja lakota in bi pojedli vse, kar vidite?

Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, potem imate najverjetneje težave s samo kontrolo.

Pomanjkanje samo kontrole je pogosto krivo, da težje izgubite odvečne kilograme oziroma vzdržujete težo.

Z nekaj preprostimi triki in vztrajnostjo vam bo zagotovo uspelo!

Dnevnik prehrane

Mogoče se vam bo zdelo zamudno, dolgočasno in nepotrebno, toda verjemite, da je zelo učinkovito. Zapišite res vse, kar pojeste, tudi če je le košček čokolade. Zraven si še zapišite, kakšno stopnjo lakoto ste občutili, ko ste jedli. Označite z lestvico od 1 do 10.

Naučite se prepoznati pravo lakoto

Če ste lačni, potem ste verjetno tudi razdražljivi, pade vam koncentracija, morda vas celo boli glava. Jejte res le, ko ste lačni in pozabite na obvezo, da morate jesti na tri ure. Pozorni bodite tudi na vnos zadostnih količin tekočine (voda, nesladkani čaji), saj pogosto žejo zamenjujemo z lakoto.

Jejte v tišini

Če boste jedli v miru in tišini, boste bolj osredotočeni na količino zaužite hrane in tako pojedli manj. Ne glejte televizije in brez telefona.

Čez dan jejte dovolj

Kaj pomeni dovolj? To ne pomeni, da se skorajda izstradate, ni treba, da jeste vsake tri ure, če pa mine od zadnjega obroka več kot 5 ur pa je čas, da nekaj pojeste. Ne pozabite tudi na dejstvo, da možgani potrebujejo nekje od 15 do 20 minut, da dobijo signal, da smo siti. Jejte počasi in dobro prežvečite vso hrano.

Izračunajte kalorije

Izračunajte dnevno potrebno količino kalorij glede na spol, starost in telesno dejavnost. Število zmanjšajte za 200 kalorij.

Izogibajte se dolgočasju

Ko imamo veliko obveznosti, včasih pozabimo na hrano. Zvečer ali ob koncu tedna, ko imamo več časa, se lahko zgodi, da nas pot večkrat vodi do hladilnika ali omare s sladkarijami, kot bi nas sicer. Če vam postane dolgčas, pokličite prijatelja, pojdite na sprehod, naredite 100 počepov.

Izogibajte se hitri hrani

Preprost nasvet, pa vendar mu včasih težko sledimo. Iz svojega jedilnika izločite belo moko, bel sladkor, sladkarije in slane prigrizke in raje posezite po narezani zelenjavi, oreških.

Telovadba je nujna

To ne pomeni, da morate takoj začeti s 5 treningi na teden. Dovolj je že, če začnete s hojo vsak dan, se povzpnete na bližnji hrib, si vzamete pol ure in vadite doma po tem programu ali pa se priključite kakšni vadbeni skupini.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več