S telefonom v roki je nemogoče vzgajati otroka

Foto: Profimedia

V skrbi za dobrobit otrok in mladostnikov pogosto kritiziramo njihovo prekomerno uporabo zaslonov. Ob tem pogosto pozabimo na nas, starše in skrbnike, pri katerih se vzgoja sploh začne.

V vseh generacijah beležimo velik porast uporabe naprav z zasloni. Tudi starejši niso več izvzeti. Digitalni svet postaja vse bolj resničen in pomemben del naših življenj. Zato je še toliko bolj pomembno, da otroke in mladostnike naučimo, kako varno uporabljati splet in kako razvijejo kritičen pogled nanj..

Vzgoja za uporabo zaslonov se ne začne pri otrocih, ampak njihovih starših in skrbnikih.

Darija Cvetko, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Zavod Nora – Center Logout že vrsto let opozarjata na pomen učenja varne uporabe in preprečevanja zlorabe zaslonov. Glede na posledice, ki jih že beležimo, veliko priložnost vidita tudi v umestitvi teh vsebin v program Šole za starše oz. priprave na porod in starševstvo, ki se izvaja v porodnišnic in zdravstvenih domovih in poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ob tem obe nevladni organizaciji skupaj opozarjata in sporočata:

“V predšolskem obdobju se otrokove kognitivne in funkcionalne sposobnosti še razvijajo, zato potrebujejo odraslo osebo, ki ga usmerja k pravilni in varni uporabi zaslonov. V tem obdobju velja posebna previdnost glede izpostavljanja otrok vsebinam na zaslonih.

Izsledki dosedanjih raziskav kažejo na povezanost med neprimerno rabo zaslonov in tveganjem za prekomerno težo ter zasedenostjo, težavami s spanjem (težje uspavanje, več zbujanja), težavami in motnjami v razvoju govora, težavami z uravnavanjem čustev, težavami na področju socialnih spretnosti, motenim navezovanjem v odnosu otrok-starši ter težavami z usmerjanjem pozornosti. Strokovnjaki nevarnost neprimerne uporabe zaslonov pripisujejo predvsem zamujenim priložnostim za razvojne spodbude, ki jih otroci zamujajo na račun prevelike izpostavljenosti vsebinam na zaslonih.

Prekomerna raba zaslonov se povezuje tudi z odsotnostjo pravil glede uporabe le-teh in navsezadnje z zgledom. Nejasnost pravil, slab zgled staršev in samostojna raba lahko pomembno zmotijo in zamaknejo razvojne naloge v odraščanju.”

Otroci so radi zunaj in radi se družijo

Navodila staršem, ki želijo zaščititi svoje otroke pred negativnimi posledicami uporabe zaslonov:

 • Otrok naj ne bo izpostavljen zaslonom vsakodnevno.
 • Starši naj upoštevajo nacionalne smernice uporabe zaslonov slovenskih pediatrov: Otrok naj sploh ne bo izpostavljen zaslonom do dopolnjenega 2. leta starosti. Spoznavanje realnega sveta skozi igro mu veliko bolj koristi: tako razvija fino motoriko, se uči, kako svet okoli njega deluje in razvija odnos z ljudmi okoli sebe.
 • V prvem letu starši in skrbniki naklonimo otroku čim več polne pozornosti, vzpostavljajmo z njim očesni stik, mu prigovarjajmo, pojmo, berimo in se z njim igrajmo. Le tako bomo najbolj spodbudili njegov intelektualni, čustveni in socialni razvoj, razvoj komunikacije, govora in jezika ter krepili njegovo varno navezanost. Ne uporabljajmo zaslona med dojenjem, hranjenjem in uspavanjem. Odzivajmo se na občutke, glasove in telesno govorico otroka.
 • V starosti od 2 do 5 let naj se uporaba zaslonov časovno omeji na manj kot eno uro na dan v navzočnosti staršev. Vodilo uporabe zaslonov naj bo »manj je bolje«.
 • Uvajajo dneve brez uporabe naprav (npr. vsaj 1-krat tedensko ali med počitnicami).
 • Naj bodo zasloni izključeni, ko niso v uporabi. Medijske vsebine na zaslonih v ozadju (npr. TV, računalnik) so motilci otrokove in starševske pozornosti – posega v interakcijo in igro.
 • Učenje predšolskih otrok učinkovito poteka predvsem preko več-čutnih izkušenj in v medosebni interakciji, zato svetujemo, da starši le občasno uporabljajo zaslone z namenom učenja otrok (npr. tujih jezikov, spretnosti). Starši naj torej ponudijo kvalitetne in poučne vsebine, samo kot dodatno aktivnost.
 • Ko gre za preživljanje prostega časa, dajmo prednost gibanju na svežem zraku, druženju v živo z vrstniki, saj sta ključni potrebi otrok in mladostnikov. S telesno dejavnostjo urijo svoje gibalne spretnosti in raziskujejo telesne sposobnosti. Za otroci, ki so fizično aktivni in boljše telesno pripravljeni, je večja verjetnost, da bodo bolje razvili umske sposobnosti. Otrok namreč skozi premagovanje gibalnih izzivov možgane uči načrtovanja, iskanja rešitev in ohranjanja pozornosti, gibanje pozitivno vpliva na spomin in počutje. Vse to se lahko odraža v boljšem učnem uspehu.  Gibanje tudi zmanjša tveganje za razvoj prekomerne telesne teže in debelosti v vseh starostnih obdobjih.
 • Otroci, ki preveč časa uporabljajo zaslone, imajo lahko težave z razvojem govornih sposobnosti.
 • Otroci, ki manj časa uporabljajo zaslone, bolje razvijejo številne socialne veščine.
 • Otroci, ki preveč časa uporabljajo zaslone in te uporabljajo pred spanjem, imajo lahko težave s spanjem. Otroci naj ne gledajo zaslonov vsaj dve uri pred spanjem, saj lahko modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, zmoti proces priprave možganov na spanec.
 • Premislimo o lastni uporabi zaslonov v prostem času. Ko starši in skrbniki nečemu namenjamo veliko pozornosti, to v otroku vzbudi radovednost in nas pri tem želi posnemati. Bodimo otrokom in mladostnikom dober zgled tudi pri uporabi zaslonov.

Vir članka in več vsebin o digitalni resničnosti in zasvojenostih: https://zasrce.si/preklopi-na-resnicnost.

Ste v dilemi glede vzgoje ali potrebujete drug pogled? Obiščite forum Starševstvo in vzgoja.

Avtor

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,127
27.11.2022. ob 13:54
143
02.06.2021. ob 22:04
30,776
15.11.2022. ob 08:56
Preberi več

New Report

Close