S pravo posodo bodo vaši kuharski podvigi še bolje uspeli

Uredništvo, 06. maj 2020.

Po enem mesecu in pol preživljanja časa doma, je marsikdo odkril nov hobi – kuhanje. Ob pregledovanju družabnih omrežij se zdi, da je cel svet med samoizolacijo pekel kruh, preizkušal nove sladice ter kuhal komplicirane jedi, za katere sicer nimamo dovolj časa. Seveda pa izdelava teh receptov ne bi uspela brez prave posode.

Kakšno posodo izbrati?

Ko se odpravimo v trgovino s kuhinjskim priborom in opremo, nas lahko množica posode, ki nam je na voljo, popolnoma zmede. Katera posoda je prava? Je material res pomemben? Na kaj moramo biti pazljivi?

Kaj v resnici potrebujemo je odvisno od več dejavnikov. Med njimi so na primer, koliko izkušenj imamo s kuhanjem, koliko časa želimo kuhanju in čiščenju posode nameniti ter kakšno kuhališče imamo. Vsaka posoda namreč ni primerna za vsako kuhališče, na kar morajo biti pozorni predvsem uporabniki indukcijskih plošč. Pomembno je tudi, da izberemo posodo, ki ustreza našemu kuharskemu slogu.

Posoda za kuhanje za vsakodnevno uporabo

Za vsakodnevno uporabo si želimo posode, ki je odporna, preprosta za uporabo in še bolj preprosta za vzdrževanje. Zato si za hitra kosila in večerje privoščite posodo iz nerjavečega jekla, ki jo lahko preprosto operete v pomivalnem stroju. Nerjaveče jeklo je tudi zelo stabilen material, saj ne reagira na kislino v hrani, posledično takšna posoda dlje časa zdrži, hrana pa obdrži svoj okus. Gurmani, ki radi eksperimentirajo s hrano lahko posežejo tudi po posodi iz nerjavečega jekla, ki ima ojačano dno.

Poleg posode iz nerjavečega jekla, sta za vsakodnevno uporabo primerni tudi posoda iz alugusa ter emajlirana posoda. Alugus je material, ki je primeren za vse kuhalne površine, peremo pa ga lahko tudi v pomivalnem stroju. Posoda iz alugusa je narejena iz litega aluminija. Taka posoda je zelo lahka, tako da jo lahko uporabljajo tudi tisti, ki jim rokovanje s težjo posodo povzroča težave. Poleg tega je premazana z materiali, ki preprečujejo, da bi se nanjo prijela hrana. Slaba stran posode iz aluminija je, da pogosto ni primerna za uporabo na indukcijskih kuhališčih, zato preverite, kje jo lahko uporabljate, preden se odločite zanjo. Poleg tega morate biti previdni, da za mešanje v teh posodah ne uporabljate pribora, ki bi lahko opraskalo ali poškodovalo zaščitne premaze.

Emajlirana posoda je zelo dobra za vsakdanjo uporabo, saj je odporna na vročino in se ne obrabi hitro. Nič čudnega, da je bila tako priljubljena pri naših babicah. Ker ima zelo gladko površino, na kateri se ne morejo razvijati bakterije, je tudi zelo priljubljena pri tistih, ki imajo težave z alergijami. Previdni bodite le, da po kuhanju še vroče posode ne ohladite prehitro.

Pozitivne lastnosti emajlirane posode je tudi njen videz, saj jo lahko kupimo v najrazličnejših motivih in barvah. Zelo priljubljeni so motivi s starinskim pridihom, ki dajo naši kuhinji »vintage« pridih. Tudi ko je ne uporabljamo za kuhanje, jo lahko uporabimo za okras v kuhinji ali pa za serviranje hrane. Navsezadnje jemo tudi z očmi in lepa posoda bo vsak okusen obrok še bolj popestrila.

Posoda, ki jo potrebuje vsak gurman

Verjetno najbolj impresivna, draga in vsestranska posoda je posoda iz litega železa. Vsak gurman sanja o tem, da bi imel svojo zbirko sestavljeno iz različnih litoželeznih posod. Najbolj uporabni in vsestranski sta ponev iz litega železa ter globlja, okrogla ali ovalna posoda za peko mesa.

Priljubljenost posode iz litega železa se med drugim skriva v njeni vsestranski uporabnosti. V njej lahko namreč spečemo jajca, skuhamo kosilo ter spečemo biskvit ali pa celo kruh. Zelo je uporabna za recepte, ki se dolgo kuhajo in pri katerih moramo del kuhe opraviti na štedilniku, del pa v pečici. Dobro vzdrževana litoželezna posoda lahko tudi zdrži generacije kuharjev – marsikateri znan kuhar tako uporablja posodo, ki je v njihovih družinah že več generacij. Ravno pravilno vzdrževanje pa je tudi slaba stran posode iz litega železa. Te posode namreč ne smemo prati v pomivalnem stroju, prav tako pa dobra posoda zahteva poseben čistilni režim in vzdrževanje z oljenjem.

Kakšno posodo si izberete je torej v veliki meri odvisno od tega za kaj in kako pogosto jo želite uporabljati. Premislite, kaj želite z njo početi in si nato poiščite pravo posodo in material za vas.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
25.06.2021. ob 10:05
Preberi več