S posebno odejo nad nespečnost in slab spanec

Foto: Profimedia

Nekatere študije kažejo, da se s simptomi motenj spanja na eni točki v življenju sreča približno tretjina prebivalstva.

O nespečnosti govorimo takrat, kadar nekdo težko zaspi, se ponoči zbuja, sooča pa se lahko tudi s prezgodnjim prebujanjem, in to vsaj trikrat na teden v obdobju treh mesecev ali več. V nasprotju z nekaterimi prepričanji, da se bo nespečnost sčasoma izboljšala sama od sebe, dokazi kažejo, da bo vztrajala, če je ne zdravimo, pišejo na strani Harvard Health Publishing.

Boljši spanec lahko dosežemo, če se držimo spalne rutine. V posteljo hodimo ob približno istem času, spalnica naj bo tiha, temna in hladna, pred spanjem ne brskamo po telefonu ali tablici in izklopimo vse elektronske aparature. Na žalost pa ti napotki ne pomagajo ljudem, ki trpijo za močnejšo obliko nespečnosti, lahko pa predstavljajo učinkovito dopolnilo k drugim oblikam zdravljenja. Ameriški strokovnjaki z akademije American Academy of Sleep Medicine vsem, ki slabo spijo, priporočajo kognitivno vedenjsko terapijo, obstajajo pa tudi dokazi, da nam lahko pomagajo vaje, ki temeljijo na čuječnosti, in meditativna telesna aktivnost, kot je joga.

Nekateri si pomagajo s prehranskimi dopolnili, kot so baldrijan, melatonin, kamilica in konoplja, čeprav so dokazi o njihovi učinkovitosti šibki.

Nespečnost je še zlasti pogosta pri ljudeh z duševnimi motnjami. Verjetnost, da ima nekdo depresijo, je pri tistih, ki trpijo za nespečnostjo, kar desetkrat višja kot pri tistih, ki dobro spijo.

Pri bolnikih, ki prejemajo psihiatrično oskrbo, težave s spancem zdravijo tudi s kompresijo in težo, saj se predvideva, da je pomirjujoči učinek takšne terapije podoben učinku, ki ga imata masaža ali akupresura. Globok pritisk, ki je primerljiv z objemom, spodbuja nastajanje serotonina – to je sproščanje hormona sreče. Raven kortizola (stresnega hormona) se zniža, kar poveča občutek notranjega miru, varnosti in spokojnosti. Vaši sklepi, mišice in kite se sprostijo, kar zmanjša tesnobo, stres in bolečine.

Se splača kupiti obteženo odejo?

Foto: Profimedia

Skupina švedskih strokovnjakov je poskušala ugotoviti, ali lahko spanec izboljšamo z obteženimi odejami. V študiji je sodelovalo 120 oseb, ki so se zdravili zaradi motnje razpoloženja, kot so bipolarna motnja, anksioznost in hiperaktivnost, in so trpeli za izrazitimi simptomi nespečnosti. Poskusne zajčke so naključno porazdelili v dve skupini, ena je prejela obtežene odeje, težke osem ali šest kilogramov. Kakovost spanca so med drugim merili tudi s posebnimi napravami, ki so jih sodelujoči, ki so morali pisati dnevni in nočni dnevnik, nosili okoli zapestja. Po štirih tednih so pregledali rezultate, ki so pokazali, da so se pri osebah, ki so spale z obteženo odejo, zmanjšali simptomi nespečnosti, izboljšala se je dolžina spanca, zmanjšali pa so se tudi simptomi depresije, anksioznosti in tudi utrujenost. Spanec in počutje sta se izboljšala tudi pri tistih, ki so po poskusu zamenjali lahke odeje za težje.

Izsledki raziskave so zanimivi, potrebne pa so še dodatne študije. “Pomembno je omeniti, da, kadar je govora o simptomih nespečnosti, obstaja učinek placeba. Torej, če ste nekdo, ki verjame, da bi lahko obtežena odeja pozitivno vplivala na vaš spanec … no, čisto možno je, da bo. Za zdrave odrasle osebe velja, da so obtežene odeje varne, če lahko posameznik dvigne odejo, ko je to potrebno. Ker je spanje tako subjektivna izkušnja, je obtežena odeje morda dober nakup, ne pozabite pa, da so na voljo tudi druge možnosti za zdravljenje nespečnosti, ki se lahko pohvalijo z veliko več dokazi, ki podpirajo njihovo učinkovitost,“ piše profesor Eric Zhou, asistent profesorja na medicinski fakulteti Harvard, ki se ukvarja z motnjami spanca.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close