S kreativnim razmišljanjem do samozavestnega otroka

Oglasno sporočilo , 30. november 2022
Novice
Powered by:
Argeta

Kreativnost lahko reši svet, pravijo. Še danes velja, da je prav kreativnost gonilo vsega – inovacij, razvoja in sveta. In kdo med nami je najbolj kreativen? Morda se bo slišalo nenavadno, a za najbolj kreativna bitja na našem planetu veljajo … otroci. Misli teh malih radovednežev so tako vihrave, neukrotljive in brezmejne, da se nemalokrat tudi odrasli želimo vrniti v čase naše mladosti, ko nam niti nebo ni zmoglo začrtati meje.

Preden vam povemo, zakaj je dobro razvijati kreativno razmišljanje otrok, je dobro vedeti, da smo vsi enako kreativni, razlikujemo se le v tem, kako »odprto« znamo kreativno razmišljati. To sposobnost pa moramo negovati, saj jo ob ukrotitvi zelo težko ponovno obudimo in »osvobodimo« vse do otroške brezmejnosti. 

Poznamo dva načina razmišljanja. 

Prvi način razmišljanja je logično (konvergentno) in vedno predvideva le en pravilen odgovor, s katerim lahko rešimo naš izziv, najpogosteje pa ga razvijajo izobraževalne ustanove (vrtci, šole, fakultete …). 

Drugi način razmišljanja pa je kreativno (divergentno) in predvideva nešteto možnih odgovorov, s katerimi lahko pristopimo k reševanju izziva, saj nas spodbuja, da na izziv vedno pogledamo iz različnih zornih kotov, hkrati pa združuje različne elemente obstoječih znanj, da lahko ustvari nove rešitve. Kreativno razmišljanje tako spodbuja samostojnost in domišljijo, ki je osnova vseh inovacij. 

»Kreativno razmišljanje je pomemben del celotnega kognitivnega razvoja posameznika.« – mag. Nastja Mulej

Kako kreativno razmišljanje koristi otrokom?

Ste se kdaj vprašali, zakaj je kreativno razmišljanje otrok pomembno? Zakaj ga je dobro spodbujati? Odgovore nam je pomagala poiskati Nastja Mulej (Kreativno razmišljanje | Junior Dogodivščine (junior-adventures.com) , ki je do tega dne edina licencirana trenerka de Bonovih (po dr. Edwardu de Bonu) orodij razmišljanja v Sloveniji.

  1. Kreativno razmišljanje je v izobraževalnih ustanovah vse bolj zanemarjeno, saj primarno poučujejo le logično razmišljanje.
  2. Kreativno razmišljanje otroke opolnomoči in jim pomaga graditi samozavest.
  3. Življenje nas nemalokrat postavi pred izzive, katerih ni moč rešiti s preprostim, logičnim odgovorom, pač pa moramo na njih pogledati z različnih zornih kotov.
  4. Svet se razvija vse hitreje, novi poklici pa bodo zahtevali vse bolj odprte glave, iznajdljive ljudi, ki bodo znali sami izbirati in ustvarjati svoje poti. 
  5. Vsebin, ki bi spodbujale kreativno razmišljanje otrok. na spletu skoraj ni … ali pač?😉

Kako otroka naučiti kreativnega razmišljanja?

Raček Junior, ki še vedno velja za najboljšega prijatelja otrok, je pred časom razvil varen in interaktiven spletni kotiček, namenjen prav njim. Otroci z vse Evrope uživajo v interaktivnih nalogah in knjigah, ki so bile prebrane in poslušane že skoraj 750-tisočkrat!

Foto: Argeta

»Pri otrocih lahko kreativno razmišljanje začnemo razvijati pri 3-4 letih.«– mag. Nastja Mulej

Vse, kar smo na portalu Junior dogodivščine počeli do sedaj, je spodbujalo logično oziroma konvergentno razmišljanje. V sodelovanju z razvojnimi psihologi smo ustvarili serijo različnih e-knjig, nalog in izzivov, v katerih otroci razvijali svoje kognitivne sposobnosti. Danes pa smo portal Junior dogodivščine obogatili s številnimi vsebinami, ki bodo otrokom pomagale spodbujati domišljijo in razvijati vse bolj pomembno kreativnost.

Nastja Mulej maha otroški kreativnosti!

Zavedamo se pomembnosti kreativnega razmišljanja za celostni kognitivni razvoj otrok, zato smo skupaj z licencirano trenerko razmišljanja Nastjo Mulej na široko odprli okna in še dodatno obogatili platformo Junior dogodivščine, ki je sedaj postala še bolj uporaben in inovativen spletni kotiček za spodbujanje celostnega kreativnega razmišljanja. S tem želimo otroke spodbujati, da bodo na svet in izzive znali vedno pogledati z različnih zornih kotov. 

Foto: Argeta

Na tak način ne bodo krepili le svoje radovednosti in želje po iskanju več odgovorov, ampak tudi svojo samozavest, ter razumevanje, da ena zaprta vrata še ne pomenijo konca, pač pa le priložnost, da poiščejo in odprejo deset novih. 

Sedaj lahko otroci potopijo svoje misli v dve novi pravljici  (Junior Dogodivščine (junior-adventures.com)  ki bosta z alternativnimi nadaljevanji oziroma razpotji v zgodbi spodbujali njihovo radovednost. Svojo domišljijo in kreativnost bodo lahko spustili na plano v igri Sanjska dogodivščina (Junior Dogodivščine (junior-adventures.com) kjer bodo otroci lahko pisali zgodbe o ljudeh živalih in krajih popolnoma po svojem navdihu, kasneje pa še v igri Kdo si pa danes in v štirih novih interaktivnih izzivih. 

»Če otroka naučimo kreativno razmišljati, mu omogočimo tudi, da se ne bo ustrašil, ko se mu bodo kdaj zaprla kakšna vrata, saj si bo znal odpreti deset novih.«– mag. Nastja Mulej

Kreativnost in zabavne domislice lahko v otroške (in starševske!) misli švignejo kadarkoli in kjerkoli. Med sprehodom, ustvarjanjem, branjem … morda tudi med dobro malico. Veste, o čem razmišljamo sedaj, kajne? 😉

Junior dogodivščine vas pričakujejo!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,188
31.01.2023. ob 20:03
288,287
01.02.2023. ob 17:42
110,708
01.02.2023. ob 16:07
Preberi več

New Report

Close