Aplikacija, ki lahko reši življenje

Ženska drži v rokah pametni telefon
FOTO: Towfiqu Barbhuiya, Unsplash

Živimo v časih, ko nam čas hitro teče. Mobilni telefon je vedno z nami, opomnike uporabljamo za rojstne dneve, sestanke in druge obveznosti.

Zelo prav pride tudi opomnik za samopregled dojk, pravi Polona Marinček iz združenja Europa Donna, ki je za Med.Over.Net predstavila aplikacijo Breast Test. “Seveda si lahko datum vnesemo v koledar, lahko pa si tudi preprosto naložimo aplikacijo, ki nas bo na podlagi menstrualnega cikla opozorila, ko bo ponovno čas, da si vzamemo čas za samopregled. Aplikacija Breast Test je preprosta ter intuitivna za uporabo, in je namenjena ženskam vseh starosti saj je pomembno, da redno mesečno samopregledovanje dojk postane rutina, ki lahko reši življenje.

Redno mesečno samopregledovanje ženski vzame nekaj minut na mesec, lahko pa ji reši življenje, saj je pomembno za zgodnje odkrivanje raka dojk. Rak dojk je namreč dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Koristno in uporabno

Poleg menstrualnega koledarčka aplikacija vsebuje tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk, številne koristne nasvete in povezavo do videa, ki še nazorneje prikaže, kako se lotiti samopregleda. “Dodatno aplikacija spodbuja uporabnice k redni telesni dejavnosti, in omogoča, da si aktivnosti beležijo. Poleg opomnika za samopregled, si uporabnice lahko vnesejo tudi opomnik za ginekološki pregled. V primeru, da uporabnica opazi spremembo, pa si lahko zabeleži približno lokacijo spremembe in svoja opažanja, kar lahko kasneje tudi pokaže zdravniku,” pove Polona Marinček.

Ob spremembah nikar odlašati s pregledom

V združenju Europa Donna svetujejo, da ženske z rednim mesečnim samopregledovanjem dojk začnejo že v mladosti, saj bodo tako dobro spoznale svoje dojke in lahko hitro odkrile zgodnje znake bolezni. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki peti do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. “S samopregledovanjem naj ženske nadaljujejo tudi takrat, ko se redno udeležujejo presejalne mamografije,” poudarjajo.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri morebitnih spremembah ženska ne sme odlašati z obiskom pri izbranem zdravniku, ki bo presodil ali so potrebne nadaljnje preiskave.

Aplikacija Breat test je brezplačna. Prevedena je v 13 jezikov in ima 57.000 prenosov. V Združenju Europa Donna Slovenija letos načrtujejo nadgradnjo – vključitev 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki bodo uporabnice spominjala, kaj lahko sami storimo, da zmanjšamo tveganje za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni, saj je skrb za lastno zdravje v prvi vrsti odgovornost vsakega izmed nas. Številne raziskave namreč kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka. Strokovnjaki so že pred leti, na podlagi spoznanj, kateri dejavniki so povezani z nastankom raka, pripravili prvo različico Evropskega kodeksa proti raku, ki jo skozi leta dopolnjujejo glede na nova spoznanja o nevarnostnih dejavnikih. Gre za preproste nasvete, s katerimi lahko izboljšamo svoje zdravje in zmanjšamo tveganje za nastanek raka. Več o aplikaciji si lahko preberete tu: http://breast-test.com/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,404
28.05.2023. ob 21:53
260
13.05.2023. ob 09:52
1,609
28.10.2019. ob 14:07
839
18.05.2023. ob 14:32
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close