Ribe v zdravi prehrani

Bliža se enodnevni seminar z naslovom: Izzivi uživanja rib in morskih sadežev.

Ribe so zelo pomembne v naši prehrani, saj so lahko prebavljive in imajo visoko biološko vrednost. Lažje so prebavljive zaradi v povprečju manjše vsebnosti maščob in veznega tkiva ter rahlejše celične strukture, zaradi česar je možna hitrejša razgradnja s prebavnimi encimi. Ribe vsebujejo veliko beljakovin in vse pomembne aminokisline. Ribja maščoba ima ugodno maščobno kislinsko sestavo (veliko maščobnih kislin omega 3), vsebuje pa tudi veliko mineralov, ki so pomembni za naše telo.

ribe-prehrana-640Mojca Blatnik, univ.dipl.inž.živ.tehnol., vodja Službe bolniške prehrane in dietoterapije v UKCL, je povedala: »Ribe so v bolnišnični prehrani zelo pomembne, morajo pa biti skrbno izbrane, saj je poleg ustreznih dietetskih zahtev zelo pomembna varna priprava živila in posledično njihovo varno uživanje. V bolnišnicah se zato uporabljajo filetirane ribe, saj je potrebno odstraniti vsa tveganja (kosti), ki se lahko pojavijo pri uživanju. V naši ustanovi uporabljamo samo dietne načine priprave rib, kjer sta najpogostejša načina kuhanje in pečenje v konvekcijskih pečicah z majhno količino olja. Postopek cvrenja v bolnišničnih kuhinjah ni zaželen, tudi za panirane izdelke ne. Pri pripravi se uporabljajo blage začimbe, ki izboljšajo okus in zmanjšajo občutek manj slane hrane, kar je osnova bolnišnične kuhinje.«

Z namenom predstavitve pomena uživanja rib in morskih sadežev, njihove ugodne maščobno kislinske sestave, kakovosti in senzorične ocene Združenje nutricionistov in dietetikov v sodelovanju s strokovnjaki iz Službe bolniške prehrane Univerzitetnega kliničnega centra, Inštituta za varovanje zdravja, Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje ter Biotehniške fakultete organizira enodnevni seminar z naslovom: Izzivi uživanja rib in morskih sadežev. Seminar bo potekal 22.5.2013 v predavalnici 1 UKC Ljubljana.

Hranilna sestava ribjega mesa se glede na vrsto rib in letnega časa ulova precej razlikuje. Meso vsebuje od 17 do 20 odstotkov beljakovin, puste ribe vsebujejo od 0,8 do 2 odstotka maščob (mastne od 4,5 do 12 odstotkov) in manj kakor 1 odstotek ogljikovih hidratov. Vsebujejo okoli 75 odstotkov vode, od 1 do 1,5 odstotka elementov (predvsem natrij, kalcij in fosfor, morske še jod). Od vitaminov vsebujejo predvsem vitamin A, B1 in B2 (Smernice zdravega prehranjevanja…, 2005). Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je vnos rib pri Slovencih prenizek in sicer znaša za odraslega prebivalca pod 7 kg letno. Podatek, ki ga za leto 2009 navaja FAOSTAT (http://faostat.fao.org/) je nekoliko večji in sicer 10 kg, vendar pa velja za ribe in morsko hrano nasploh, torej za ribe in morske sadeže skupaj.

Vir: UKC Ljubljana

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
02.08.2021. ob 12:25
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close