Ne pozabite se naročiti!

Rak ustne votline in žrela je po pogostosti na 6. mestu v Sloveniji, letno odkrijemo okoli 250 novih bolnikov …

V mesecu maju bo več kot 500 zobozdravnikov opravljalo brezplačne preglede ustne votline, da bi odkrili morebitne zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o raku ustne votline.

Rak ustne votline in žrela je po pogostosti na 6. mestu v Sloveniji, letno odkrijemo okoli 250 novih bolnikov z rakom ustne votline in žrela. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijemo v zobnih ambulantah. S preventivnimi pregledi želimo privabiti rizično skupino prebivalcev, jim zagotoviti brezplačni pregled v zobnih ambulantah, odkriti zgodnje sumljive spremembe na ustni sluznici in žrelu ter paciente napotiti na zdravljenje. Seznam izvajalcev, ki ponujajo brezplačne preglede, je že objavljen na spletni strani ZZS www.zdravniskazbornica.si.

Projekt Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje organiziramo zobozdravniki v okviru   Zdravniške zbornice Slovenije, v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKCL in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. Vodja projekta dr. Diana Terlević Dabić, dr. dent. med., je ob tem dejala:

»Želimo ozavestiti prebivalce o raku ustne votline v Sloveniji in odkriti zgodnje spremembe v ustih. Pomembno je zgodnje odkrivanje, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri, odstotek ozdravljenja je visok

Častni pokrovitelj projekta je Ministrstvo za zdravje.

Kako do pregleda?

  • Na brezplačni pregled se je treba vnaprej prijaviti.
  • Seznam izvajalcev je objavljen na spletni strani zdravniskazbornica.si.
  • Na brezplačni pregled ustne votline se prijavite neposredno pri izvajalcu, ki ponuja brezplačne preglede v svoji ordinaciji na določen datum v mesecu maju.
  • Prijave bomo sprejemali do zapolnitve mest. Število pregledov je omejeno.

 Kdo lahko zboli za rakom ustne votline?

Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. Vendar pa je rak ustne votline pogostejši pri moških, ki so starejši od 50 let. Vse več študij in raziskav kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših osebah in pri ženskah. Pojavnost raka ustne votline narašča.

 Kaj lahko povzroči raka ustne votline?

Največ primerov raka ustne votline se povezuje s tobakom in alkoholom.

  • Kajenje cigar, cigaret in pipe ter žvečenje tobaka močno pripomoreta k nastanku raka ustne votline.
  • Alkohol povečuje tveganje za raka ustne votline. Če pa se tobak in alkohol uživata skupaj, je tveganje še toliko večje.
  • Slaba ustna higiena, neurejeno zobovje in kronično draženje zaradi neustreznih protetičnih nadomestkov predstavljajo dodatno tveganje za delovanje kancerogenih dejavnikov.
  • Predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom povečuje tveganje za nastanek raka na ustnicah in koži.
  • Novejše študije povezujejo nastanek raka ustnega žrela z okužbo z virusom HPV. Virusi HPV povzročajo raka materničnega vratu in prizadenejo kožo, ki meji na sluznice.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close