Razstava Senzorij bolečine, prepoznavanje in nadzor nevropatske bolečine.

Uredništvo, 02. april 2014.

Na konferenci je bila predstavljena potujoča izkustvena razstava Senzorij bolečine, ki bo aprila 2014 gostovala v različnih zdraviliščih po Sloveniji in opozarjala na pomen zgodnjega prepoznavanja in možnostih učinkovitega nadzora nevropatske bolečine.

gomazimravljincizbadapecemrazi
      Gomazi                Mravljinči                  Zbada                       Peče                      Mrazi

»Danes vem, kaj je bil vzrok moje bolečine. In mislim si, da še zdaleč nisem osamljen primer. Le da ljudje pogosto v tišini trpijo svoje bolečine in o njih nikoli ne govorijo zdravnikom.«

Društvo diabetikov Velenje in Zveza društev diabetikov Slovenije sta na novinarski konferenci predstavila potujočo izkustveno razstavo SENZORIJ BOLEČINE, ki bo aprila 2014 gostovala v različnih zdraviliščih po Sloveniji in opozarjala na pomen zgodnjega prepoznavanja in možnostih učinkovitega nadzora nevropatske bolečine.

Gre za razstavo, ki prek posebnih senzoričnih objektov omogoča, da na lastni koži, brez neprijetnih posledic za zdravje, doživite  pet najpogostejših izrazov nevropatske bolečine.

»Po 28 letih sladkorne bolezni in hudi poškodbi golena imam tudi sama nevropatsko bolečino. Ponoči me v nogah in rokah pogosto tako mravljinči, da ne morem zatisniti očesa. Najhuje je,  ko se pripravlja k slabemu vremenu in pri dvigu krvnega sladkorja. Včasih me prav nevropatska bolečina opomni, da imam previsok krvni sladkor.  Zato se vsakodnevno trudim, da imam čim bolj urejeno sladkorno bolezen. Ker vem, da me bo ta bolečina spremljala do konca življenja, sem se odločila, da ne bom tarnala, ampak bom nevropatsko bolečino nadzirala s športom, ki se mu vsakodnevno posvečam«, svojo izkušnjo z nevropatsko bolečino opisuje Romana Praprotnik, bolnica z nevropatsko bolečino in predsednica Društva diabetikov Velenje.

V Sloveniji živi več kot 127.000 oseb s sladkorno boleznijo in po ocenah jih ima okoli  20.000 tudi nevropatsko bolečino. Bolniki s sladkorno boleznijo se v Sloveniji že več kot pol stoletja povezujejo v društva diabetikov. Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, Peter Miklavčič je  ob otvoritvi Senzorija bolečine povedal: » zveza je navdušena nad takimi društvi, kot je Društvo diabetikov Velenje in ljudmi, kot  je Romana Praprotnik. Saj lahko takšni projekti pomagajo našim članom, da učinkovito strežejo svoji bolezni«.

NEVROPATSKA BOLEČINA se pojavi ob okvari živčevja, ki je udeleženo pri zaznavanju in prenašanju bolečine. Nevropatska bolečina je kronična in jo je najtežje zdraviti, lahko pa jo nadziramo. Bolniki jo opisujejo kot bolečino, ki ni podobna nobeni drugi.

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo so simptomi okvare živčevja najpogosteje razporejeni po vzorcu nogavic – motnje se praviloma začnejo simetrično na prstih in nartu na stopalih ter se počasi širijo navzgor do kolena, kasneje se lahko bolečina pojavi tudi na rokah. Bolniki občutijo gomazenje, mravljinčenje, zbadanje, pekoč ali mrazeč občutek. Čeprav je bolečina značilna in pri bolnikih pogosto prisotna, le redki o njej tudi spregovorijo.

»Vzroka, ki privede do nevropatične bolečine, še ne poznamo. Najverjetneje pa na bolečino vplivajo  dednost, dejavniki iz okolja in seveda psihosocialni dejavniki, ki jih premalo raziskujemo. Nekateri diabetiki, ki imajo nevropatijo, nimajo bolečine, kakšnih 20 odstotkov pa jih ima tako hude bolečine, da jih moramo zdraviti», pojasnjuje prof. dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrolog z Nevrološke klinike UKC Ljubljana in dodaja: »nevropatična bolečina je bolezen zase, saj spremljajoča stanja, kot so depresija, tesnoba in motnje spanja povečujejo to  bolečino. In bolnik je ujet v začaran krog, ki ga moramo prekiniti«.

Za nevropatsko bolečino trpijo tudi bolniki z okvarami hrbtenjače, multiplo sklerozo, po zdravljenju s kemoterapijo in po možganski kapi.

Ker je nevropatska bolečina zelo kompleksna in pomembno zmanjšuje delovno sposobnost in kakovost vsakdanjega življenja bolnika in njegove družine, jo je   potrebno pravočasno prepoznati in ustrezno zdraviti.

 ZA NEVROPATSKO BOLEČINO TRPI:

8% bolnikov po možganski kapi

16% bolnikov s sladkorno boleznijo

34% bolnikov z multiplo sklerozo

67% bolnikov z okvaro hrbtenjače

 PRIDRUŽENE BOLEZNI:

30-40% bolnikov ima tudi depresijo in anksioznost


SENZORIJ BOLEČINE NA POTI:

 6. 4. –  11. 4. Terme Strunjan  Pot v Strunjan 148, Strunjan 
 19. 4. Terme Lendava Tomšičeva 2a, Lendava
 20. 4.  Zdravilišče Radenci Zdraviliško naselje 12, Radenci
 21. 4. Terme Banovci Banovci 1a, Veržej
 22. 4. Terme Ptuj Pot v toplice 9, Ptuj
 24. 4.  Stoma Center Maribor Ljubljanska cesta 3-6, Maribor
 24. 4. –  25. 4.  Grand hotel Rogaška Slatina  Zdraviliški trg 12, Rogaška Slatina
 26. 4. –  27. 4.  Sava hoteli Bled Cankarjeva cesta 6,  Bled

Razstava Senzorij bolečine bo v letošnjem letu gostovala tudi v drugih krajih po Sloveniji. O nadaljnji poti senzorija vas bomo pravočasno obvestili.

za Društvo diabetikov Velenje
zapisala Slavka Brajović Hajdenkumer

 

Kolaži

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close