Raziskava: ta spol covid-19 prenaša bolje. Uganete, kateri?

N.M., 19. maj 2022.
AktualnoKoronavirus
Je močnejši spol tokrat res močnejši? Foto: Profimedia.

Čeprav okoli 80 % covidnih bolnikov razvije milejše simptome, so ti izrazitejši pri starejših, komorbidnih bolnikih in tistih z oslabljenim imunskim sistemom. Vedno več dokazov pa kaže, da je tudi spol eden od dejavnikov tveganja za resnejši potek covida-19.

Znanstveniki ocenjujejo, da je smrtnost zaradi covida-19 za okoli 20 % višja pri moških kot ženskah. Prav tako so moški bolj nagnjeni k pojavu resnih zapletov, ki potrebujejo hospitalizacijo in mehanično ventilacijo.

Zakaj prav moški?

Mešanica genetskih in imunoloških dejavnikov ter življenjski stil so tisti, ki povečajo tveganje za zaplete po okužbi pri moških.

V svojem članku Koronavirus: Zakaj so moški bolj ranljivi za covid-19 kot ženske, objavljenem na Pubmedu, George M. Bwire, raziskovalec z Oddelka za farmacevtsko mikrobiologijo Univerze za zdravje in sorodne znanosti Muhimbili podrobneje pojasnjuje dejavnike tveganja.

Eden od njih je večja izraženost receptorjev za koronavirus (angiotenzinske konvertaze-2 ACE 2) pri moških kot pri ženskah, druga pa imunološke razlike.

Ženske namreč na splošno kažejo večji imunski odziv na virusne ali bakterijske okužbe kot moški. In sicer iz dveh razlogov. Ženske imajo dva kromosoma X namesto enega, ki ga imajo moški. Znano je, da kromosom X poveča izražanje pomembnih imunskih komponent, ki pomagajo vzbuditi močan imunski odziv. Poleg tega imajo ženski spolni hormoni, vključno z estrogenom in progesteronom, ključno vlogo pri sprožanju imunskih signalov in zmanjševanju vnetja.

Bwire razliko v številu smrtnih po okužbi s covidom-19 pripisuje življenjskemu slogu, saj je med moškimi več kadilcev in uživalcev alkohola. »Prav tako so študije pokazale, da imajo ženske bolj odgovoren odnos do pandemije covid-19 kot moški. Bolj ‘neodgovoren odnos’ moških reverzibilno vpliva na njihovo izvajanje preventivnih ukrepov, kot so pogosto umivanje rok, nošenje obrazne maske in priporočilom, da ostanemo doma,« sklene raziskovalec.  

O avtorju

N.M.

New Report

Close