Raziskava potrdila: Stik s psom dokazno zmanjšuje ravni stresnega hormona, celo pri otrocih

Foto: Profimedia

Terapije s pomočjo psov znižujejo raven hormona kortizola in splošni stres pri majhnih otrocih, je dokazala nova študija.

Terapije s pomočjo psov lahko vodijo do bistveno manjšega stresa pri otrocih, tudi tistih s posebnimi potrebami. Nova študija, ki jo je za revijo PLOS ONE napisal Kerstin Meints s pomočjo sodelavcev z Univerze Lincoln v Veliki Britaniji, je pokazala obetavne rezultate.

Dolgotrajna izpostavljenost stresorjem lahko negativno vpliva na učenje, vedenje, zdravje in dobro počutje otrok. V šolah je bilo raziskanih več pristopov blaženja stresa, vključno z vajami čuječnosti, jogo, meditacijo, telesno dejavnostjo in tudi terapije v slogu poučevanja ter pomočjo živali.

V nedavni študiji je sodelovalo 105 otrok, starih osem do devet let ter 44 otrok s posebnimi potrebami podobne starosti. Raziskovalci so spremljali njihove ravni stresnega hormona kortizola v slini.  

Otroci so bili naključno razvrščeni v tri skupine: pasja skupina, skupina za sprostitev ter kontrolna skupina. V pasji skupini so udeleženci 20 minut sodelovali z dresiranim psom in njegovim vodnikom; skupina za meditacijo je vključevala 20-minutno sprostitveno seanso. Vaje so potekale dvakrat na teden štiri tedne.

Kontrolna in sprostitvena skupina ni kazala nobenega izboljšanja, medtem ko otroci v skupinskem ali individualnem srečanjem s psom, niso imeli povečanja stresnega hormona, njihove ravni so bile v povprečju celo nižje, takoj po seji s psom.

Avtorji ugotavljajo, da intervencije s psi vodijo do bistveno nižjih ravni kortizola pri otrocih tako v običajnih šolah, kot v šolah s posebnimi potrebami, vendar poudarjajo, da so nujne dodatne raziskave, da bi izračunali koliko časa in stika s psom bi bilo potrebnega za optimalni učinek, zaključujejo na Neurosciencenews.

New Report

Close