Raziskava: Pitje espressa dviguje holesterol, a drugače pri moških kot ženskah

Ne gre toliko za koliko, ampak kakšno kavo pijete.

Tokrat slaba novica za ljubitelje kave, zlasti espressa. In eden od spolov naj bi bil še bolj prizadet.

Pitje espresso kave je povezano s povišano ravnijo holesterola, zlasti pri moških, kažejo izsledki nove norveške raziskave, objavljene v časopisu Open Heart.

Razlika med spoloma

Pri uživanju kave iz kafetjere so ugotovili podobno zvišanje skupnega holesterola pri obeh spolih, medtem ko je bilo pitje filtrirane kave povezano s povišanim skupnim holesterolom samo pri ženskah.

“Kava je najpogosteje zaužito osrednje poživilo na svetu, Norveška pa ima drugo največjo porabo kave na svetu,” so zapisali raziskovalci, ki jih vodi Åsne Lirhus Svatun z UiT Arktične Univerze Norveške v Tromsøju.

“Zaradi visoke porabe kave bi lahko že majhni učinki na zdravje iz priljubljene pijače imeli precejšnje zdravstvene posledice in je zato pomembna tema za raziskave,”

so prepričani norveški raziskovalci.

V analizo so vključili 21.083 ljudi, povprečna starost je bila 56,4 leta. Ugotovili so:

  • Pitje 3 do 5 skodelic espressa vsak dan je bilo pomembno povezano z zvišanjem skupnega holesterola pri moških in ženskah v primerjavi s tistimi, ki espressa niso pili.
  • Pitje 6 ali več skodelic kave iz kafetjere vsak dan je bilo povezano tudi z višjim skupnim holesterolom pri moških in ženskah v primerjavi z ljudmi, ki niso pili kave, pripravljene na ta način.
  • Raziskovalci so tudi ugotovili, da je pri ženskah pitje 6 ali več skodelic filtrirane kave vsak dan povezano s skupnim holesterolom, vendar tega povečanja pri moških niso ugotovili.
  • Pitje instant kave je bilo povezano z višjim holesterolom kot nepitje instant kave tako za moške kot za ženske, ne glede na količine.

A morda ni vse tako slabo … .

Zdravnik David Kao, profesor na Medicinski Univerzi Kolorado je za WenMD spomnil, da gre v omenjeni študiji za skupne vrednosti holesterola. Zato predlaga, da raziskovalci pogledajo vrednosti dobrega HDL holesterola in slabega LDL holesterola.

“Če gre pri spremembah za povišanje vrednosti dobrega HDL holesterola, je to celo zaželen učinek,”

meni zdravnik David Kao.

Prav tako bi morali raziskovalci pogledati preostalo hrano in življenjski stil udeležencev, saj bi lahko bile te navade povezane z uživanjem kave. Velika utrujenost – in posledično večje količne kave – lahko denimo nakazuje ostala zdravstvena stanja kot je spalna apneja (prekinitve dihanja med spanjem). V takih primerih je uživanje kave pokazatelj ostalih stvari, sklene Kao.

O avtorju

N.M.

New Report

Close