»Razbijamo« mite o neplodnosti

Uredništvo, 26. januar 2016.

Odločitev za starševstvo in novo vlogo v življenju, da želite postati mama in oče, vam lahko zagrenijo t.im. miti o …

O neplodnosti kroži veliko »neresničnih« zgodb.

Odločitev za starševstvo in novo vlogo v življenju, da želite postati mama in oče, vam lahko zagrenijo t.im. miti o neplodnosti. Vedno več je parov, ki imajo težave z zanositvijo in spočetjem otroka, zato želimo priti resnici do dna, kaj je res in kaj je le mit.

Mit: Neplodnost je ženski problem.

Dejstvo: To je najbolj razširjen »rek« vseh mitov o neplodnosti. Če par ne more zanositi, najpogostejši sum privede do ženske. Dejstvo je, po raziskavah nacionalne organizacije za neplodnost v ZDA, da so moški in ženske približno enako “odgovorni”, ko gre za neplodnost. V resnici je 40% neplodnosti posledica ženskih dejavnikov, 40% moških dejavnikov in 20% dejavnikov obeh partnerjev.

Mit: Ayurvedska zdravila so neškodljiva in boljša izbira za zdravljenje težav, povezanih z neplodnostjo, kot so nizko število spermijev ali njihova slabša gibljivost.

Dejstvo: Ajurvedska zdravila povzročijo več škode kot koristi v primeru neplodnosti. Ljudje mislijo, da lahko na hitro rešijo problem z jemanjem ajurvedskih zdravil, vendar se ne zavedajo, da povzročijo več škode in stanje še poslabšajo. Nizko število spermijev je mogoče zdraviti z ICSI metodo, slabo gibljivost spermijev z naprednimi tehnologijami, ki jih opravljajo le v specializiranih IVF centrih.

Mit: Boleče menstruacije povzročijo neplodnost.

Dejstvo: Boleče menstruacije ne vplivajo na plodnost. Vendar pa lahko postopno jačanje bolečin v določenih obdobjih (še posebej spremljajoča bolečina med spolnim odnosom), pomeni, da imate endometriozo, ki lahko povzroča neplodnost.

Mit: IVF je zadnja možnost za zdravljenje neplodnosti.

Dejstvo: IVF je pravzaprav prva izmed možnosti zdravljenja neplodnosti. Ko par ugotovi, da ne more zanositi po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov, bi se moral za posvet čim prej obrniti na specializiran center za zdravljenje neplodnosti. Hitro ukrepanje in reševanje težave je v tem primeru ključnega pomena, saj čas hitro beži.

Mit: Zdravljenje neplodnosti je drago.

Dejstvo: Prvih 6 postopkov zunajtelesne oploditve je brezplačnih. Nadaljnje postopke pa je potrebno plačati, kar je lahko kar zajeten zalogaj. Ob hitrem diagnosticiranju in zdravljenju, bo večja verjetnost, da bo osnovno zdravljenje uspešno.

Mit: Zdravljenje neplodnosti povzroča večplodne nosečnosti.

Dejstvo: Nekatera zdravljenja, kot so in-vitro oploditve ali zdravljenje z zdravili za ovulacijo, se lahko v manjšem obsegu zgodi, da pride do večplodne nosečnosti. Uporaba zdravil za vzpodbujanje ovulacije povečuje naravno večplodno nosečnost od 1,5% do 7%. Še vedno pa je večina enoplodnih nosečnosti.

Pari, ki se zdravijo za neplodnost, se velikokrat počutijo osamljene v svojem “boju”. To je povsem normalno … Oporo poišičite drug v drugem, ne obsojajte partnerja, pogovorite se z ljudmi, ki so imeli enako izkušnjo, s terapevti.

Za nasvet, pogovor ali informacijo pa lahko obiščete  forum Neplodnost.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več