Rastlinski steroli v boju proti povišanemu holesterolu v krvi

Uredništvo, 07. marec 2013.
becel

Kje so rastlinski steroli in kakšna je njihova vloga?

Neredna in nezdrava prehrana, polna nasičenih maščob, premalo gibanja in stres spadajo med najpogostejše razloge za povišano raven holesterola v krvi in vplivajo na povečanje tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja.

Kje so rastlinski steroli in kakšna je njihova vloga

Rastlinski steroli delujejo v črevesju, kjer zmanjšujejo absorpcijo holesterola iz črevesja v kri in tako pomagajo pri izločanju holesterola iz telesa.

Minimalno količino rastlinskih sterolov lahko zaužijemo z rastlinskimi olji, semeni, žitaricami, sadjem in zelenjavo, vendar je ta količina še vedno premajhna, da bi lahko bistveno znižala raven holesterola v krvi. Če bi želeli samo z zelenjavo in semeni v telo dnevno vnesti 2 g rastlinskih sterolov in s tem znižati svoj holesterol, bi morali pojesti 150 jabolk ali 210 korenčkov ali 425 paradižnikov. To pa je preprosto nemogoče.

Delovanje rastlinskih sterolov v izdelku Becel pro.activ

becel-2

Rastlinski steroli, ki jih vsebuje Becel pro.activ, klinično dokazano pomagajo zniževati raven holesterola v krvi. Klinične študije potrjujejo, da lahko z rednim uživanjem od 1,5 do 2,4 g rastlinskih sterolov na dan v od 2 do 3 tednih znižamo raven holesterola v krvi za od 7 do 10 %. Priporočljivo količino rastlinskih sterolov lahko zaužijemo v 3 porcijah na dan (1 porcija = 10 g izdelka Becel pro.activ). Prvo porcijo lahko zaužijemo že za zajtrk, namazano na rezino polnovrednega kruha, za kosilo ali večerjo pa lahko zabelimo na sopari kuhano zelenjavo.

Preizkušena formula

Delovanje rastlinskih sterolov v izdelku Becel pro.activ je preizkusila tudi Mojca Kavčič. Po 3 tednih rednega uživanja namaza Becel pro.activ 3-krat dnevno se je Mojci raven skupnega holesterola z začetne vrednosti 6,4 mmol/l znižala na 4,4 mmol/l. Mojca je ta odlični rezultat dosegla, ker je poleg uživanja rastlinskih sterolov v Becel pro.activu poskrbela še za raznovrstno in uravnoteženo, zdravo prehrano z veliko sadja in zelenjave, z manj maščobami ter z redno telesno vadbo.

becel

Margarinski namaz Becel pro.activ z dodanimi rastlinskimi steroli vsebuje 35 % maščob. Becel pro.activ je namenjen izključno ljudem, ki želijo znižati višino holesterola v krvi. Zaužitje več kot 3 g rastlinskih sterolov na dan ni priporočljivo. Medtem ko večini izmed nas zniževanje holesterola koristi, Becel pro.activ ni primeren za vsakogar, posebej ne za tiste, ki imajo posebne prehranske potrebe: npr. nosečnice, doječe matere in otroci, mlajši od pet let. Če jemljete zdravila za zniževanje holesterola, morate izdelek uživati pod zdravniškim nadzorom.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
12.07.2021. ob 21:25
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close