Rak: Slaba novica za ženske s prsnimi vsadki

I. K., 20. september 2022
ZdravjeŽensko zdravje
Foto: Profimedia

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) opozarja na vrste raka – vključno s ploščatoceličnim karcinomom in različnimi limfomi – ki so se pojavile v brazgotinskem tkivu okoli prsnih vsadkov.

Pri teh limfomih ne gre za vrste, ki so jih v preteklosti povezovali z vsadki, so še dodali pri FDA, ki sicer poudarja, da so pojavi ploščatoceličnega karcinoma in različnih limfomov v kapsuli okoli prsnih vsadkov redki. Kljub temu morajo biti ponudniki zdravstvenih storitev in ljudje, ki imajo ali razmišljajo o prsnih vsadkih, seznanjeni s temi primeri in jih prijaviti, tako kot vse druge vrste raka, odkrite okoli vsadka, so še zapisali.

Agencija je bila doslej seznanjena z manj kot 20 primeri ploščatoceličnega karcinoma in manj kot 30 primeri različnih limfomov v kapsuli okoli prsnega vsadka. Od prejšnjega tedna pa so prejeli 10 poročil o ploščatoceličnem karcinomu, povezanem s prsnimi vsadki, in 12 poročil o različnih limfomih, povezanih s prsnimi vsadki.

FDA pravi, da osebam z vsadki ni treba spreminjati zdravstvene oskrbe, morajo pa biti pozorne na določene simptome, kot so bolečina, otekline, izbokline in spremembe kože. Kakšna je dejanska pojavnost teh rakov in kakšni so dejavniki tveganja, za zdaj ostaja neznanka.

Foto: Profimedia

O povezavi med vsadki in sistemskimi boleznimi govorijo že desetletja

Članek v reviji Plastic and Reconstructive Surgery, ki je bil objavljen leta 2019, pravi, da so o povezavi med prsnimi vsadki in sistemskimi boleznimi, vključno z avtoimunskimi boleznimi, poročali že od šestdesetih let prejšnjega stoletja. FDA pa je leta 2011 prvič potrdila možno povezavo med prsnimi vsadki in razvojem redkega raka BIA-ALCL (anaplastični velikocelični limfom, povezan z vsadki dojk).

Leta 2019 je moralo podjetje Allergan po vsem svetu odpoklicati vsadke, saj je obstajal sum, da so vzrok za redko vrsto raka. FDA je lani spremenila predpise o prsnih vsadkih, vključno z novim opozorilom, da vsadki niso medicinski pripomoček za celo življenje. Večina žensk z vsadki nima težav, po podatkih FDA pa se mora zaradi zapletov po osmih ali desetih letih pod nož uleči kar 20 odstotkov žensk, ki so si povečale prsi.

Starejši, kot so vsadki, večje tveganje za zdravje predstavljajo, poudarjajo. “Vsadki imajo življenjsko dobo, ki lahko traja od sedem do več kot 10 let. To je odvisno od vsadka in pacienta,“ pravi dr. Tommaso Addona iz New Yorka. “S strankami se pogovorim o zapletih – od brazgotin okoli vsadka, do bolečin in neugodja zaradi vsadka. V zadnjih letih pa se zavedamo tudi nevarnosti, ki jo predstavlja vrsta limfoma, ki ga povezujejo z vsadki,“ je še dejal in dodal, da si vsak zdravnik za svojega pacienta, ki mora biti dobro informiran, želi le najbolje, zato se ves čas izobražujejo na svojem področju.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,886
26.09.2022. ob 18:08
3,218
24.08.2022. ob 13:26
23,782
13.09.2022. ob 12:27
12,254
23.09.2022. ob 12:25
140,597
27.09.2022. ob 21:12
Preberi več

New Report

Close