Rak, ki se mu lahko izognemo s preventivo

Uredništvo, 18. januar 2013.
cervix

Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu: Rak, ki se mu lahko izognemo s preventivo.

Redni ginekološki pregledi so nujni, četudi ni posebnih težav.

Celje, 18. januar 2013 – Evropski teden boja proti raku materničnega vratu, ki bo od 20. do 26. januarja, bo tudi letos namenjen seznanjanju ljudi o nevarnostih in posledicah okužbe z virusom HPV (humani papiloma virus) kot s povzročiteljem raka na materničnem vratu. Velikega pomena je ozaveščanje o preventivi, saj je rak materničnega vratu danes dobro obvladljiva bolezen. Za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb so nujni redni preventivni ginekološki pregledi, so opozorili na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Na presejalnih pregledih, ki se jih udeležujejo zdrave ženske, lahko ginekologi odkrijejo velik delež predrakavih sprememb pravočasno, torej še preden se rak razvije.

»Raka materničnega vratu lahko preprečimo s cepljenjem, pravočasnim odkrivanjem in z zdravljenjem predrakavih sprememb. Za to vrsto raka v Sloveniji še vedno zboli okoli 130 žensk na leto, na Celjskem približno 20. A obolevnost je bistveno nižja kot pred leti, saj je presejalni program ZORA (državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu), ki deluje v državi od leta 2003, zelo učinkovit. V okviru tega programa sistematično vabijo ženske na brezplačne preventivne preglede celic v brisu materničnega vratu. V zadnjih letih je bilo v okviru tega državnega programa pregledanih več kot 80 odstotkov žensk, starih od 20 do 64 let. Ženske v celjski regiji pozivamo, naj se redno odzivajo na preventivne ginekološke preglede. Na ginekološki pregled v okviru državnega programa ZORA lahko pridejo na tri leta, zamudnice pa prejmejo vabilo. Pri pregledu ginekolog ženski odvzame bris materničnega vratu, ki ga nato pregledajo strokovnjaki v citoloških laboratorijih in ocenijo, ali so celice materničnega vratu v brisu normalne ali so bolezensko spremenjene. Če so spremembe predrakave, jih je možno z enostavnimi posegi preprečiti ali povsem ozdraviti. Če predrakave spremembe niso pravočasno odkrite in zdravljene, se iz njih razvije rak materničnega vratu. Redni ginekološki pregledi so zelo pomembni zato, ker zgodnji rak materničnega vratu praviloma ne povzroča težav. V številnih primerih je bolezen odkrita v napredovalem, neozdravljivem stadiju, kar povečuje umrljivost. Po podatkih programa ZORA se več kot polovica žensk, ki zbolijo za rakom materničnega vratu, preventivnih pregledov ne udeležuje redno. Pomembno je, da se pregledov redno udeležujejo tudi starejše ženske. Zato želimo ženske spodbuditi, naj se odzovejo vabilu na pregled, ko ga bodo prejele, ali se na tri leta naročijo na pregled pri izbranem ginekologu. Na ta način bodo poskrbele zase in za svoje zdravje – preventivni pregled jim lahko reši življenje,« je povedala prim. dr. Alenka Trop Skaza, specialistka epidemiologije z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje in predsednica Slovenskega društva za boj proti nalezljivim boleznim.

Rak materničnega vratu je končna posledica okužbe z rakotvornimi humanimi papiloma virusi. To so virusi, ki se prenašajo z intimnimi stiki. HPV okužba je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih. Okuženi s HPV, večinoma sploh ne vedo za okužbo in je ne prepoznajo. V življenju se s HPV okuži večina žensk. Okužba samo po sebi ne povzroča težav in pri večini okuženih žensk spontano izzveni, a pri 10 odstotkih žensk se lahko razvije trajna okužba, ki vodi v predrakave spremembe na materničnem vratu. Od okužbe do razvoja raka na materničnem vratu preteče običajno več let, najpogosteje od 9 do 15. »Rak materničnega vratu je vrsta raka, ki ga lahko preprečujemo s cepljenjem. Raziskave kažejo, da cepljenje zaščiti proti najpogostejšima genotipoma HPV 16 in HPV 18, ki povzročata več kot 70 odstotkov rakov na materničnem vratu,« je še poudarila prim. dr. Alenka Trop Skaza. Tako je v Sloveniji od leta 2009 vsem deklicam v šestem razredu osnovne šole omogočeno brezplačno cepljenje proti HPV okužbi – če v cepljenje privolijo starši. Cepljenje je možno tudi za starejša dekleta in ženske, a je samoplačniško. Ker cepljenje ne zavaruje pred vsemi genotipi HPV, ki povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu, bodo tudi pri ženskah, ki so cepljenje, v prihodnosti nujno potrebni redni ginekološki pregledi. Čeprav je število žensk, ki zbolijo za to vrsto raka, danes že občutno manjše, rak materničnega vratu v celjski regiji in v Sloveniji še vedno prizadene preveč bolnic. Najpogosteje zbolijo ženske, stare od 35 do 49 let. V celjski zdravstveni regiji je obolevnost za rakom materničnega vratu po zadnjih podatkih iz leta 2009 znašala 13,2 obolelih na 100.000 žensk, v Sloveniji pa 12,5 obolelih na 100.000 žensk. Obolevnost se zaradi državnega programa ZORA in večje ozaveščenosti žensk v preteklih letih postopoma znižuje.

Podrobnejše informacije:

Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, predsednica Slovenskega društva za boj proti nalezljivim boleznim, tel: 03 / 42 51 120, e-pošta: [email protected]

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close