Onkologinja opozarja: bodite pozorni, to sta dva netipčna simptoma raka

N. K., 07. november 2022
Onkologija
Foto: Profimedia

Dobro je poznati tudi netipične simptome.

Čeprav je najpogostejši simptom raka dojk bulica, je dobro vedeti kateri simptom še zahteva pozornost oziroma morda tudi pregled pri zdravniku. Onkologinja dr. Simona Borštnar iz Onkološkega Inštituta Ljubljana je opozorila na dva netipčna in manj pogosta simptoma raka dojk. Kot poudarja, vsaka sprememba ni nevarna, vendar naj o tem presoja zdravnik.

Bolečina

Kot pravi dr. Borštnarjeva, bolečina pri večini novo odkritih primerih raka ni prisotna. Vendar je v redkih primerih – pri približno pet odstotkih – rakava zatrdlina lahko boleča, zato je zmotno verjeti, da rak dojke nikoli ne boli, in ta simptom kar zanemariti.

Vnetje

Po besedah dr. Simone Borštnar, se lahko dojke lahko kaže podobno kot vnetje: dojka je napeta, rdeča, topla, vidne so spremembe v obliki pomarančne kože – gre za vnetni karcinom. Podobno se kaže vnetje mlečnih izvodil – mastitis.

Ne pozabimo…

Kot že omenjeno, je najpogostejši znak zatrdlina v dojki. Kot navaja Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pa se lahko rak dojke kaže tudi kot:

  • Ugreznjena bradavica
  • Krvavi izcedek iz dojke
  • Povečane bezgavke v pazduhi

Če gre za metastazirano (razširjeno) bolezen, ko se rakave celice razširijo tudi v oddaljene organe, pa se bolezni lahko kaže tudi s splošnim slabim počutjem, utrujenostjo, hujšanjem, bolečino v kosteh, s suhim dražečim kašljem, glavobolom z bruhanjem in motnjami vida.

Vsaka sprememba še zdaleč ni rak. Zato je pomembno, da se v primeru pojava simptomov odpravite k zdravniku.

Društvo onkoloških bolnikov

Avtor

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,775
29.11.2022. ob 19:16
1,365
17.11.2022. ob 08:18
156
05.01.2022. ob 10:26
930
13.06.2021. ob 09:01
Preberi več

New Report

Close