Radioaktivni radon – brezplačne meritve po Sloveniji

Uredništvo, 08. november 2019.
kuhinja dom

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Projekt brezplačnih meritev 2019

Fiziki ZVD Zavoda za varstvo pri delu v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje sicer izvajajo projekt brezplačnih preventivnih meritev radona v dveh sklopih območij:

V domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice,  Hrpelje – Kozina,  Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka,  Postojna, Ribnica, Semič, Sežana  Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

V letošnjem letu so v projekt brezplačnih meritev vključene dodatne občine: Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

K sodelovanju v projektu so povabili stanovalce omenjenih območij, ki jih zanima, koliko radona imajo doma.

Meritev je v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje.

Projekt brezplačnih meritev se nadaljuje prihodnje leto, že sedaj pa se lahko uvrstite na seznam kandidatov (izpolnite spletni obrazec).

Kako poteka meritev

Ko se prijavite in pridete na vrsto, vam po pošti pošljejo detektor za merjenje koncentracije radona. Detektor za dva meseca namestite na primerno mesto. Z detektorjem sledi lahko preprosto izmerite koncentracijo radona v prostoru.

Po končani meritvi detektor vrnete v priloženi kuverti na naslov Zavoda za varstvo pri delu. Fiziki izvedenci za sevanja bodo analizirali prejete detektorje. Izsledke vam bodo poslali na vaš naslov.

Kaj je radon in kako pride v zaprte prostore

Radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije.

Zakaj je radon nevaren?

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Na katerih območjih v Sloveniji lahko pričakujemo povišane koncentracije radona?

Na koncentracijo radona v zraku zaprtega prostora odločilno vplivajo:

  • značilnosti tal (vsebnost urana, poroznost, tektonski prelomi), na katerih stavba stoji
  • velikost, oblika, vrsta in starost stavbe ter kakovost njene izgradnje

Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih lahko pričakujemo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage.

Kaj lahko storite če sumite na povišane koncentracije radona

Koncentracije radona znižamo s:

  • prezračevanjem prostorov
  • zatesnitvijo razpok in špranj v tleh
  • večjimi gradbenimi posegi: utrditev talne plošče, prezračevanje jaškov, prezračevanje zemljine pod talno ploščo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več