Radi imamo naše živali – utrinki z otvoritve

Uredništvo, 15. oktober 2012.
otvoritev

Otvoritev slovenske izobraževalne kmetije avtohtonih pasem domačih živali v ZOO Ljubljana.

Včeraj smo v Živalskem vrtu Ljubljana ob odličnem programu in vzdušju odprli prvo kmetijo, ki na enem prostoru prikazuje vse avtohtone slovenske pasme. Pasmam, ki so bile do nedavnega na robu izumrtja, tako simbolno izkazujejo pomen, njihovo ohranitev pa bodo podprli s promocijo v obliki javnih predstavitev in programov. Projekt smo omogočili tudi KD Življenje, ki smo dolgoletni prijatelj in podpornik ZOO Ljubljana. Na sami prireditvi smo obeležili peto obletnico sodelovanja, s čimer smo svetel vzgled slovenskih gospodarskih družb. Lep jubilej smo proslavili s torto velikanko.

V pestrem in razigranem programu se je zvrstilo prek 150 nastopajočih, ki so z lutkovnimi predstavami, narodnimi pesmimi, plesom in narodnimi nošami popestrili nedeljo v Ljubljani. Otroci so skupaj s starši uživali v bogatem animacijskem programu, tekmovali v pastirskih igrah, molži, kikirikanju in sodelovali pri dogajanju na osrednjem odru. Ljubljančani so dokazali, da tudi v mestu znamo vriskati. Na pravi jesenski dan, ko je sredi dneva posijalo tudi sonce, nas je obiskalo preko 2000 obiskovalcev.

Svečana otvoritev Slovenske kmetije

Vrhunec je celodnevno dogajanje dosegla ob 15.00 uri, ko so prisotne pozdravili župan mesta Ljubljana g. Zoran Janković, direktor korporativnega marketinga KD Življenje g. Boštjan Jenko, veleposlanik Švice v Sloveniji g. Robert Reich, vodja Genske banke v živinoreji in predstojnik Oddelka za zootehniko prof. dr. Drago Kompan ter strokovni vodja ZOO Ljubljana ga. Barbara Mihelič.

 otvoritev

Z velikim zanimanjem in navdušenjem so prisluhnili predvsem prvi javni predstavitvi vseh avtohtonih pasem domačih živali. Na prizorišču so se zvrstili predstavniki treh pasem konj, štirih pasem ovc, drežniške koze, krško poljski prašiči, cikasto govedo ter štajerske kokoši. Obiskovalci so lahko prisluhnili odlikam posamezne pasme in spoznali vrednost njihovega ohranjanja, čeprav danes poznamo mnoge, veliko bolj produktivne pasme.

Ker so mnoge živali prispele na kmetijo šele pred nedavnim, so se obiskovalci zabavali tudi ob nepredvidenem programskem delu. Krava cika se je namreč zagledala v svojo leseno inačico, ki je na dvorišču postavljena zato, da se obiskovalci lahko preizkusijo v molži. Kozel Harli pa je zaradi zaljubljenosti predstavo odpovedal.

Takoj nato pa je sledilo za otroke najslajše presenečenja tega dne – umetelno izdelana dvometrska torta v obliki Slovenije s sladkimi figuricami živali slovenskih avtohtonih pasem, ki jo je izdelal slaščičarski virtuoz Peter Jejčič iz ljubljanske slaščičarne Kremina in osvežilne pijače, ki jih je podarila Pivovarna Union. Naši gostje so torto pomagali razrezati in razdeliti otrokom.

Podrobnosti o programu in izvajalcih

Animacijski program na osrednjem odru je vodil Uroš Lavrič. Interaktivno otroško predstavo Putka Zdravka (ki je avtohtona štajerska kokoš) in zajček Sladko, so izvedli umetniki iz zavoda Enostavno Prijatelji, nastopila je ženska kompanija FRITULE, razigrane plesalke iz Sola Bejbike in otroci iz vrtca Brdo. Po Lumpi plesu je sledil venček slovenskih pesmi in popevk v izvedbi Glasbenega studia Osminka, glasbeno plesna otroška animacija na temo živali. Obiskovalci so se najbolj ogreli ob  zabavno glasbenem programu Ribiča Pepeta ter harmonikarskega ansambla Pustotnik.

Vzporedno so potekale dogodivščine z živalmi ter številne ustvarjalne in spretnostne delavnice v izvedbi ZOO Ljubljana. V lepotilnici so otrokom poslikali obraze z motivi domačih živali. Skupaj s starši so se preizkušali v jahanju bale sena, skakanju v vrečah, hoji s hoduljami, hitri vožnji s samokolnico, zabijanju žebljev, iskanjem poti v labirintu ter jajc v slami. Izdelovali so konjičke in podkve ter se preizkušali v kvačkanju in pletenju. Pestovali so piščance, spoznavali kaj je v jajcu, izdelovali sveče iz voska ter spoznavali semena. Potipali so lahko rogovje in rogove, živalsko dlako ter se naučili, zakaj živali pozimi ne zebe.

Skratka bilo je tako super, da so se odločili, da bodo takšno ”veselico” ponovili kar vsako leto. Vidimo se 28. septembra 2013, ko bomo svečano zaključili projekt Izobraževalna kmetija avtohtonih pasem domačih živali za ohranitev slovenske kulturne krajine.

Priloga:

Fotografija ob rezanju torte velikanke v obliki Slovenije s sladkimi figuricami živali slovenskih avtohtonih pasem. Na fotografiji so od leve proti desni Matija Hraščak, strokovni sodelavec na projektu, Ana Bordjan, vodja projekta Izobraževalna kmetija, prof. dr. Drago Kompan, vodja genske banke v živinoreji in predstojnik oddelka za zootehniko, Barbara Mihelič, strokovni vodja ZOO Ljubljana, župan MOL, g. Zoran Janković, veleposlanik Švice v Sloveniji g. Robert Reich in direktor korporativnega marketinga KD Življenje g. Boštjan Jenko. 

Oglasno sporočilo 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close