Psihodieta – nahranimo čustva, znebimo se odvečne teže

Če želimo svoj življenjski stil spremeniti dolgoročno in korenito, moramo uvajati manjše spremembe.

Na naše prehranjevalne navade vpliva mnogo faktorjev: evolucijski, socialni, kulturni, verski, ter kot najpomembnejši, individualni, katerega pomemben del so psihološki faktorji in vplivi.

Vsak človek ima svoje prehranjevalne vzorce ter navade v povezavi s telesno aktivnostjo, ki so naučeni, torej se jih da tudi spremeniti, čeprav se včasih ne zdi tako. Veliko ljudi dobro pozna začaran krog »dieta – hujšanje – opustitev diete – pridobivanje teže – nova dieta«, ki s svojim ponavljanjem zmanjšuje upanje, da se lahko dolgoročno znebimo odvečne telesne teže in izboljšamo svoje zdravje.

“Vzrok za neuspešnost diet bi lahko iskali v njihovi restriktivnosti. Skoraj vse diete prepovedujejo določena živila ali celo makrohranila, torej celo skupine živil (največkrat ogljikove hidrate ali maščobe), kar je zdravju škodljivo, le malokdo pa lahko tako restriktivnemu načinu prehranjevanja sledi dalj časa.”

Če želimo svoj življenjski slog spremeniti dolgoročno in korenito, moramo postopoma uvajati manjše spremembe, ki pa so v skladu z našim siceršnjim delovanjem in do katerih ne čutimo prevelikega odpora.Če obožujemo čokolado in sovražimo tek, moramo pričakovati, da odločitev o tem, da ne bomo več jedli čokolade in tekli petkrat tedensko, ne bo držala dolgo. Če pa se odločimo prepoloviti količino čoklade, ki jo pojemo ter se vključimo na plesni tečaj, ki nas že dolgo mika, bomo verjetno poželi večji uspeh.

“Potrebno se je zavedati, da je težava povišane telesne teže pogosto psihološka težava.”

Na naše prehranjevanje danes pomembno vplivajo navade, prevzete v zgodnjem otroštvu, torej znotraj družine in tudi nezavedni procesi (npr. povezave med določenim okusom in občutkom sitosti, med določeno hrano ter čustvovanjem …). Odnos do hrane se tako zelo razlikuje od človeka do človeka, nekaterim hrana predstavlja sovražnico, s katero se stalno borijo, nekaterim predstavlja pomirjevalo, drugim nadomešča družbo, nekatere tolaži …

Spoznavanje lastnega odnosa do hrane je pomemben del razreševanja težave odvečne telesne teže. Premalo se poudarja tudi dejstvo, da k povišanju telesne teže zelo pogosto in pomembno prispevajo težke življenjske okoliščine in psihične težave (stres, depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, travmatične izkušnje, disfunkcionalna prepričanja …). Dalj  trajajoča neprijetna čustvena stanja lahko vodijo v prenajedanje, odvisnosti od hrane ali v čustveno prehranjevanje, ko hrana služi kot orodje za tolažbo, utišanje jeze, premagovanje dolgčasa.

Nekateri ugotavljajo tudi, da jim prekomerna teža prinaša varnost ter jim nudi nekakšen “ščit” pred zunanjim svetom. Hrana se torej zlorablja kot nekakšno zdravilo, ventil za sprostitev ali kot preusmerjevalec pozornosti, zato je zelo prikladna, saj nam je večini vedno na voljo.

Tako kot prehranjevalne, so tudi navade v povezavi s telesno aktivnostjo priučene. Da bi jih spremenili na dolgi rok, potrebujemo trdno motivacijo, ki je psihološki proces in ključen dejavnik vsakega našega dejanja. Potrebi po hrani in počitku sta dve izmed najmočnejših bioloških komponent motivacije, pri izgubljanju telesne teže pa moramo iti v nasprotno smer, se pravi se nekako »boriti proti naravni motivaciji«, kar pa nam brez korenite osebnostne spremembe, ne bo uspelo. V kolikor se k spremembam, tako na prehranjevalnem, kot na področju gibanja, le silimo in jih ne ponotranjimo in sprejmemo, bomo zelo verjetno kmalu na isti poti, oziroma na isti številki na tehtnici.

Psihodieta – pristop k uravnavanju telesne teže

Psihodieta je nov, inovativen program za zmanjšanje ali ohranjanje telesne teže, namenjen vsem, ki bi želeli zmanjšati telesno težo ali imajo težave pri ohranjanju optimalne telesne teže. Predvsem je priporočljiv za tiste, ki se dalj časa vrtijo v začaranem krogu zmanjševanja in ponovnega povečanja telesne teže, skačejo iz ene diete na drugo, pri sebi opazijo določene elemente čustvenega prehranjevanja, prenajedanja ali odvisnosti od določene hrane.

Program poudarja psihološki vidik pridobivanja telesne teže ter uporablja psihoterapevtske tehnike in metode za osvetlitev in odpravo psiholoških vzrokov za pridobivanje oziroma ohranjanje odvečne telesne teže. Dokazuje, da splošno znana in razširjena formula »HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA« velikokrat ne drži ali pa ne drži na dolgi rok in ponuja novo, dopolnjeno formulo izgubljanja telesne teže, ki prinaša zadovoljive in trajne spremembe: »HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA + MOTIVACIJA + OSEBNOSTNA SPREMEMBA«.

alja_fabjanProgram je razvila psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije, Alja Fabjan. Osnovan je na teoretičnem psihoterapevtskem znanju ter dosedanjih izkušnjah pri delu s klienti ter se opira tudi na podobne programe iz tujine, ki se osredotočajo na povezavo psiholoških vzrokov in prekomerne telesne teže ter se izkazujejo za najuspešnejše na področju psihologije prehranjevanja in hujšanja.
Več informacij o psihodieti >>>

z Aljo Fabjan se je pogovarjala Andreja Verovšek.

Tekst ni lektoriran.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,541
31.07.2021. ob 17:39
110,202
03.08.2021. ob 11:03
Preberi več

New Report

Close