Prvi potrjen primer v Sloveniji

U. L., 24. maj 2022.
NoviceZdravje
Izbruh opičjih ošpic leta 1971: Profimedia

Včeraj smo poročali o potrjenem primeru opičjih koz v Avstriji.

Danes je NIJZ v izjavi za medije sporočil, da so tudi v Sloveniji pri moškem potrdili prvi primer te okužbe. Bolnik je simptome razvil postopoma po vrnitvi s Kanarskih otokov, njegovo stanje pa je dobro, je za STA povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ, Mario Fafangel.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opičje koze povzroča virus, soroden virusu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Gre za bolezen, ki se na ljudi prenese z živali – praviloma z glodavcev in primatov – in se najpogosteje pojavlja v tropskih gozdnatih predelih Srednje in Zahodne Afrike.

Do prenosa prihaja tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. V primera takšnega prenosa mora biti stik tesen in tudi trajati mora nekaj časa, zato ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala.

Več o opičjih kozah in dogajanju po Evropi pa si lahko preberete tukaj.

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,889
30.05.2022. ob 20:56
286,725
30.06.2022. ob 05:46
110,535
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close