Projekt eRecept

Uredništvo, 27. maj 2014.

Projekt eRecept bo resnično zaživel, ko ga bodo v največji možni meri uporabljali vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Pilotni projekt eRecept je prešel v novo fazo. Potem, ko se je marca zaključil pilotni projekt v zdravstvenih domovih Kranj, Bled, Sevnica, Ormož in lekarnah na tem območju – lekarnah Ormož, Sevnica, Lekarna pri Kranjskem orlu ter Gorenjskih lekarnah, zdaj poteka intenzivna namestitev modula eRecept v številnih lekarnah in ambulantah. Vendar bo popoln prehod na eRecept mogoč šele, ko bo v najvišji možni meri zagotovljena varna in zanesljiva izdaja zdravil, ko bo predvidena obvezna uporaba eRecepta tudi za predpisovalce zdravil in ko bodo v projekt vključene vse lekarne v Sloveniji. Do takrat ostaja v veljavi vzporedno predpisovanje papirnatih in elektronskih receptov.

Pomembne prednosti ob izdaji eRecepta

Z eReceptom bo zdravnikom omogočen dostop do baze interakcij, kar bo prispevalo k varnejšemu predpisovanju  in uporabi zdravil, saj lahko negativno medsebojno učinkujoča zdravila pri pacientih privedejo do resnih zdravstvenih težav. Zdravnikom bo sistem omogočil tudi celovit pregled nad predpisanimi zdravili. Poleg tega bo mogoče preprečevati morebitno podvajanje terapij, ki lahko nastane v primeru, ko pacient obiskuje različne zdravnike.

Kot pozitivne vidike so farmacevti našteli še zmanjšanje administrativnega dela, manj možnosti za administrativne napake, kot so podpisi in žigi strokovne osebe, odpravljena bo tudi težava berljivosti receptov, prav tako bodo bolje razvidni jakost in število škatel ter načini doplačila zdravil.

Sistem omogoča tudi enostavnejše izdaje obnovljivih receptov, saj bodo pacienti naslednje izdaje zdravil lahko prevzeli v katerikoli lekarni po Sloveniji in se jim ne bo potrebno vračati v tisto lekarno, v kateri so zdravila prevzeli prvič. Uporaba eReceptov seveda ne pomeni, da pacientom ne bo več treba do zdravnika, temveč le, da je recept izdan v elektronski obliki namesto v papirnati.

nedelo

Ministrstvo: Sistem elektronskega recepta bo prinesel boljšo učinkovitost in večjo preglednost predpisovanja receptov. Foto: Leon Vidic

Kaj bi bilo potrebno izboljšati?

Farmacevti, ki preizkušajo rešitev eRecept, so opozorili tudi na pomanjkljivosti, ki so jih opazili pri vsakodnevnem rokovanju s sistemom in bi jih bilo za optimalno delovanje rešitve potrebno odpraviti. Želijo si predvsem možnost hitrejše elektronske obdelave receptov, saj trenutni sistem deluje prepočasi. Tudi farmacevtsko podpisovanje eReceptov traja predolgo, kar ob primerjanju papirnatih in elektronskih receptov dodatno podaljšuje skupni čas izdaje zdravil. Vzporedno bo potrebno odpraviti napake in pomanjkljivosti v Centralni bazi zdravil (CBZ), ki je osnova za predpisovanje zdravil.

Romana Rakovec, direktorica Gorenjskih lekarn, je o uvedbi eRecepta povedala: »Ključno pomanjkljivost eRecepta vidim v odsotnosti jasne vizije, kaj želi Ministrstvo za zdravje z eReceptom doseči. Cilje in namen eRecepta bodo doseženi le v primeru, da jih bodo vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti uporabljali v največji možni meri, kar pomeni tako obvezno predpisovanje kot izdajanje eReceptov. V kolikor bo obvezna uporaba določena le za lekarne, ne bo prihrankov časa, ki bi jih lahko farmacevti namenili za dodatno svetovanje pacientom, kar bi pomenilo tudi strokovni napredek za lekarniško dejavnost. Ostale pomanjkljive funkcionalnosti eRecepta bo mogoče odpraviti s časom, ko se bo obseg predpisanih in izdanih eReceptov povečal.« Trenutno predstavljajo eRecepti komaj odstotek vseh izdanih receptov na nacionalni ravni, tako da še ni mogoče podati dokončnih ugotovitev o delovanju sistema.

Ker eRecept odpira nov komunikacijski kanal, bo ob izdaji zdravil možen tudi strokovni posvet med zdravnikom in farmacevtom, namenjen zagotavljanju optimalnih terapij posameznemu pacientu. Vendar farmacevti opozarjajo, da komunikacijski kanal v praksi še ne deluje, zaradi česar ga zdravniki še ne morejo uporabljati. Ta možnost predstavlja pomemben strokovni napredek v dejavnosti, zato je pomembno, da čim prej zaživi.

Nedorečen je tudi scenarij izdaje zdravil v primeru nedelovanja sistema eRecept. Čeprav gre najverjetneje za situacijo, do katere ne bo prišlo prav pogosto,  bi morala obstajati tehnična navodila tudi za primere nedelovanja (npr. ob izpadu elektrike, prekinitvi internetnih povezav in podobno).

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije

 

 

 

 

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
27.07.2021. ob 22:50
Preberi več

New Report

Close