Probiotiki pomembno izboljšali delovanje možganov

Ne le na imunski sistem, študije kažejo, da bakterije v črevesju vplivajo tudi na naše možgane in kognitivne sposobnosti.

Na uživanje probiotikov običajno pomislimo ob jemanju antibiotikov, zadnja metaanaliza (sistematičen pregled raziskav) znanstvenikov Univerze Jiangnan na Kitajskem pa kaže, da probiotiki ne pomagajo le našemu imunskemu sistemu, ampak tudi našim možganom.

Uživanje probiotikov v zgodnjih stadijih Alzheimerjeve bolezni, kot je blaga kognitivna okvara, lahko izboljša kognitivne funkcije in upočasni napredovanje bolezni, so v svoji metaanalizi, objavljeni v ugledni publikaciji Foods, ugotovili kitajski znanstveniki. Pregledali so 294 raziskav, objavljenih med leti 1984 in 2021, ki vključevale bolnike z Alzheimerjevo boleznijo ali blago kognitivno okvaro.

Kot so še zapisali, so probiotiki pomembno izboljšali kognitivne funkcije pri blagi kognitivni okvari, manj uspešni so bili pri Alzheimerjevi bolezni. Obsežnost kognitivnega izboljšanja je bila odvisna tudi od dolžine trajanja jemanja probiotikov in višine probiotičnih sevov v njih.  

»Ta metaanaliza predstavlja pomembno posodobitev nedavnih dokazov, ki kažejo, da lahko zdravje črevesja pomaga pri delovanju možganov pri starejših odraslih, zlasti tistih z blago kognitivno okvaro […] To je pomembno odkritje na področju, ki kaže, da zdravje črevesja ne vpliva samo na naše sistemsko zdravje, ampak tudi na naše čustveno in kognitivno počutje,« je metaanalizo za Medical News Today komentiral geriatrični psihiater dr. David A. Merril iz Zdravstvenega centra Providence Saint John iz Kalifornije, ki pri študiji ni sodeloval.

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

New Report

Close