Pristno slovensko mleko – dobra odločitev

Uredništvo, 04. oktober 2013.

Mleko je zakladnica hranil, ki izgrajujejo in obnavljajo človeški organizem, mu dajejo energijo in uravnavajo njegove funkcije.

Mleko je zakladnica hranil, ki izgrajujejo in obnavljajo človeški organizem, mu dajejo energijo in uravnavajo njegove funkcije. Tako mleko in mlečni izdelki sodijo med osnovne skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali vsak dan. Kot tako je mleko zlasti pomemben vir visoko vrednih mlečnih beljakovin in kalcija, saj v litru mleka najdemo toliko beljakovin kot v štirih kokošjih jajcih, s kozarcem (250 ml) mleka ali jogurta pa zadostimo skoraj polovici dnevnih potreb po kalciju.

mercator-pasnik-640V Sloveniji smo lahko ponosni na dejstvo, da na pristnost domačega porekla danes prisega kar nekaj proizvajalcev in predelovalcev mleka in mlečnih izdelkov. Da bi jih kupci takoj prepoznali, so pri našem največjem trgovcu Mercatorju police z izdelki iz pristnega slovenskega mleka posebej označili.

Domače poreklo je razlikovalna prednost

Glede na zaupanje potrošnikov v slovensko mleko in mlečne izdelke, smo povprašali strokovnjakinjo s področja živilske tehnologije, kakšne so značilnosti slovenskega mleka.

Prof. dr. Irena Rogelj, univ. dipl. inž. živil. tehnol., redna profesorica ter vodja Inštituta za mlekarstvo in probiotike Biotehniške fakultete v Ljubljani, pravi, da je slovensko mleko z vidika osnovne sestave primerljivo z mlekom evropskih držav, ki slovijo po kakovostnem mleku. Glavna prednost slovenskega mleka pa je kratka pot od pridelovalca do pridelave, ki omogoča, da je mleko sveže in manj poškodovano. Prednost pa je tudi neokrnjena narava, kjer se živina pase, kar se pozna na končnem okusu.

Slovensko mleko lahko pokusite v Mercatorju

V Mercatorjevih hipermarketih bodo v okviru Tedna slovenskega mleka in jogurtov (od 3. do 9. oktobra) in Tedna mlečnih posebnežev (od 10.  do 16. oktobra) potekale posebne promocije in degustacije. Več informacij na www.mercator.si.

siri-mercator-640

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close