Pripravljeni na nepričakovano

Uredništvo, 19. december 2013.

Vsakomur se lahko zgodi, da v nesreči začasno ali trajno izgubi sposobnost za delo. Posledice so dolgotrajna izguba dohodka in visoki dodatni stroški zaradi zdravljenja in okrevanja.

nevarnost-triglav-1Vsakomur se lahko zgodi, da v nesreči začasno ali trajno izgubi sposobnost za delo. Posledice so dolgotrajna izguba dohodka in visoki dodatni stroški zaradi zdravljenja in okrevanja. Če so od vas odvisni še drugi družinski člani, je še posebej pomembno, da tudi njim zagotovite finančno varnost. Svetuje Ida Javornik, direktorica nezgodnih zavarovanj Zavarovalnice Triglav.

Nezgodno zavarovanje je znana oblika osebne zavarovalne zaščite. Za nezgodno zavarovanje se po naših podatkih odloči okoli 70 odstotkov oseb. Najpogostejša oblika nezgodnega zavarovanja je kolektivno nezgodno zavarovanje zaposlenih in njihovih družinskih članov, ki se lahko priključijo h kolektivnemu zavarovanju. Razširjene so tudi druge oblike skupinskih zavarovanj, v katere se posamezniki priključijo kot člani društev, komitenti bank in imetniki drugih zavarovanj (npr. zavarovanje DOM, po katerem so vsi člani gospodinjstva tudi nezgodno zavarovani), nekatere oblike nezgodnih zavarovanj pa je mogoče priključiti k življenjskim zavarovanjem. Najnovejši nišni produkti, ki jih je Zavarovalnica Triglav ponudila v tem letu in vsebujejo nezgodno komponento, so zavarovanje pohodnikov in planincev, zavarovanje športnih aktivnosti ter zavarovanje koles in kolesarjev.

Bolje preprečiti kot zdraviti

drsi-nevarnost-2Pri izbiri nezgodnega zavarovanja mora biti sklenitelj pozoren na dejavnost, za katero se želi zavarovati (zavarovanje pri športu, delu, rekreaciji, potovanju itd.), na nevarnosti, za katere se želi zavarovati (nezgodna smrt, smrt zaradi bolezni, trajna invalidnost, dnevno nadomestilo, nadomestilo za bolnišnični dan, stroški zdravljenja), na čas trajanja zavarovanja in višino zavarovalnih vsot po posameznih nevarnostih. Z oziroma na vse te dejavnike se izračuna višina zavarovalne premije.

Smiselno je premisliti tudi o obsegu in obliki zavarovanja, ki bo vam in vašim bližnjim v primeru nezgode omogočilo finančno varnost. Morebitna trajna invalidnost vam lahko povzroči kopico nevšečnosti – ne samo da se vam življenje postavi na glavo, potrebna je preureditev bivanjskega prostora, zamenjava ali celo predelava prevoznega sredstva, nakup zdravstvenih pripomočkov, nega na domu itd. Ob vsem tem vas z nesposobnostjo opravljanja dela doletita še izpad dohodka in s tem nižji življenjski standard. V izogib finančnim težavam, ki vas lahko doletijo v primeru najhujšega, je zato dobro premisliti o nezgodnem zavarovanju, ki vključuje dovolj visoka kritja za primer nezgodne smrti oziroma trajne invalidnosti.

Glede na potrebe in želje potrošnika je mogoče nezgodno zavarovanje za primer nezgodne smrti in trajne invalidnosti nadgraditi z dodatnimi izbirnimi kritji, kot so kritje stroškov zdravljenja, dnevnega nadomestila, nadomestila za bolnišnični dan itn. Dnevno nadomestilo se izplača za čas, ko zaradi nezgode niste bili sposobni opravljati svojega rednega dela. V primeru prenočevanja v bolnišnici zaradi zdravljenja posledic nezgode pa ste upravičeni do izplačila bolnišničnega nadomestila. Vsekakor je pametno skleniti zavarovanje z visokimi zavarovalnimi vsotami za primer smrti in invalidnosti – brez rizika za dnevno nadomestilo ob enaki zavarovalni premiji.

Več na www.triglav.si/svetujemo/Pripravljeni-na-nepricakovano.

www.triglav.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close