Priprava imunskega sistema na zimo

Kako na imunski sistem gledajo ljudje izza Kavkaza, kjer starost 100 let ni poseben dosežek in kjer se zdravijo z naravo…

Veliko smo že brali in slišali, kako gibanje, svež zrak, ameriški slamnik, aloe vera, imunal, multivitamini in številni drugi dejavniki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Ampak vedno se najde še kakšna skrivnost, za katero slišimo prvič in postavi vse v novo perspektivo.

Kako na imunski sistem gledajo ljudje izza Kavkaza, kjer starost 100 let ni poseben dosežek in kjer se zdravijo z naravo, predstavljam v pogovoru z zdravilko in zdravnico starodavne kavkaške medicine, Ino Sahrokovo.


Ina, kako se naše telo v jesenskem času pripravlja na prihajajoče mrzle dni in kako mu sami lahko pri tem pomagamo?

inaMočen imunski sistem je prva obramba proti boleznim. S tem, ko ga krepimo, lahko preprečimo bolezni. Ključen je v boju proti alergijam in avtoimunim boleznim. Krepimo ga z uživanjem antioksidantov in vlaknin. Ljudem, ki se obrnejo po nasvet svetujem povečan vnos s tem in odsvetujem ogljikove hidrate, ki jih užijemo preveč. Z njimi delim nekatere preproste recepte, ki preverjeno delujejo in jih lahko pripravite sami.

Glavna jed

Kdor je šibkega zdravja in oslabljen, lahko uživa za okrepitev domačo kurjo juho. Taka juha se priporoča tudi pri porodnicah.
Polenta je dobra za kri in tudi krepi imunski sistem.
Bučkina juha in bučkina kaša krepijo imunski sistem in čistijo telo. Pripravite jih lahko na različne načine.

Kompoti in sladice

V vodi skuhamo sadje rdeče barve, kot so na primer sliva, ribez, rdeča pesa. Po želji osladimo in dodamo cimet.
Sladke buče pripravimo tako, da na majhnem ognju segrejemo maslo, dodamo na drobno narezane buče (najboljše so rumene), premešamo in dodamo riž, ki je bil predhodno vsaj 1 uro namočen v vodi. Količina buč in riža naj bo enaka. Vse skupaj zalijemo z vodo, toliko, da pokrijemo buče in riž in kuhamo približno 20 minut. Po okusu sladkamo z medom ali sladkorjem.

Solata

Pripravimo jo iz več sestavin, ki jih narežemo na kocke:

 • kislo zeljnato glavo,
 • v lupini kuhano rdečo peso,
 • v lupini kuhan krompir,
 • bob,
 • kisle kumarice,
 • čebulo.

Dodamo narezan svež peteršilj in začinimo z olivnim oljem. Solate ni potrebno soliti, saj je dovolj soli že v kumaricah in zelju. Solato premešamo in pustimo stati nekaj ur. Tako pripravljena lahko kakšen dan tudi stoji v hladilniku, zato jo lahko pripravimo večjo količino.

Napitki

 • 1 kozarec soka rdeče pese pomešamo z žlico medu.
 • Čebulo narežemo na drobno, zalijemo z enako količino medu in pustimo stati en dan. Sok je dober tudi pri pljučnici in kašlju.
 • Soku polovice limone in dodamo žlico medu in to pijemo 3 krat na dan. Pomaga tudi pri bolečinah v grlu.
 • Skuhamo črni čaj in mu dodamo 1 čajno žlico masla ter popijemo. Pomaga pri prehladu in naredi dobro oblogo pri bolečem grlu.
 • Pogrejemo kozje mleko in mu dodamo kavno žličko kozje masti. Tudi to pomaga pri bolečinah v grlu.
 • Zmešamo 1 dcl medu, ki mu dodamo 1 žlico cimeta. To zmes preko dneva poližemo. Mešanica pomaga še za grlo, pljuča in pri suhem kašlju.
 • Sicer pri kašlju odlično pomaga črna redkev, ki jo izdolbemo na eni in drugi strani (ne dolbemo tako globoko, da bi prišli skozi), v vdolbino damo žlico medu in postavimo na kozarec. Napitek, ki steče skozi, je ena boljših snovi ki pomaga pri kašlju in je dobro za pljuča.

Kopeli

Za krepitev psihofizičnega telesa, njegovo pomiritev in krepitev imunskega sistema dobro vplivajo kopeli z morsko soljo in kisom. V polno kopalno kad vode dodamo 4 litre jabolčnega kisa in 4 kilograme morske soli. Če je kad velika, povečamo dozo na 6 + 6. Temperatura vode naj bo okoli telesne temperature in v kopeli ostanemo 20 minut. Po tem se ne tuširamo, ampak le obrišemo, oblečemo in zavijemo v odejo. Najbolj priporočljivo je, da si po kopeli privoščimo počitek ali celo spanec.

Alkohol kot zdravilo

V Sloveniji zaradi zakonodaje in nagnjenosti k pretiranemu uživanju alkohola ne priporočam uživanje konjaka, ampak stari kavkaški ljudje ga imajo za zdravilo, ki dezinficira, uravnava pravilno izločanje žolča, normalizira sladkor v krvi, čisti ožilje, znižuje nivo holesterola in krepi imunski sistem. Tri tedensko kuro za krepitev imunskega sistema izvedejo tako, da vsako jutro in vsak večer zaužijejo 1 žlico konjaka. Pri tem mora biti res pravi, čisti konjak. Na Kavkazu je konjak zdravilo in se ne uživa kot alkoholna pijača, kar je običaj tu, v Sloveniji.

Na Kavkazu se ljudje ne poslužujejo toliko zdravil. Kaj uporabljajo ljudje namesto tega?

Zdravniki na Kavkazu preprosto ne predpisujejo toliko zdravil. Zdravstveni sistem je organiziran drugače. Terapevti (rusko: terapevt) predpisujejo recepte, zdravniki (rusko: doktor) pa zdravijo z različnimi metodami in tehnikami. Zdravniki se bolj kot zdravljenju simptomov posvetijo iskanju vzrokov. Iščejo ali se težave pojavljajo na osnovi psihe, so morda povezane s človekovimi strahovi, jezo, občutki krivde, razočaranjem, zamerami, ali gre za posledice nepravilne prehrane ali gre morda za kakšno vrsto poškodbe. Do teh vzrokov pridejo s pogovorom o človekovih navadah, načinu življenja in razmišljanja. Na podlagi tega podajo priporočila, kaj mora človek v svojemu življenju spremeniti in okrepiti. Po potrebi priporočijo kakšne naravne dodatke.
Zdravila predpišejo šele takrat, ko ljudje pridejo prepozno in so njihove težave postale že kompleksnejše, ker niso resno jemali predhodnih opozoril.
Ljudje so na Kavkazu bolj zdravi, olj spoštujejo svoje telo in tudi dočakajo kvalitetnejšo starost. V tem pogledu se lahko učimo od njih.

Več o Ini Sahrokovi lahko preberete na Delam s srcem  ali v pogovoru Saše Einsiedler .

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več