Priporočila potnikom glede ravnanja v zvezi z Zika virusom

Uredništvo, 04. julij 2016.

V državah Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja se že več mesecev soočajo z virusom Zika. Epidemija je …

V državah Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja se že več mesecev soočajo z virusom Zika. Epidemija je najobsežnejša v Braziliji, kjer bodo avgusta 2016 potekale poletne olimpijske igre. Ker bodo na ta velik dogodek odpotovali tudi slovenski potniki, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo preventivno ravnanje in primerno zaščito. Do sedaj smo v Sloveniji zabeležili dva primera okužbe z Zika virusom. V zadnjem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Obolela oseba ne predstavlja tveganja za javno zdravje. Zaradi pogostejšega potovanja na omenjena območja lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z virusom Zika. Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa Zika, svetujemo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujemo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo Zika virusa.

Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov – z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Zato nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost:

  • odsvetujemo potovanje na olimpijske igre ali paraolimpijske igre.
  • priporočamo, da moški po povratku z območij, kjer je prisoten virus Zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti.
  • priporočamo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus Zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma dva meseca tudi v primeru, če partnerica ni noseča.

Bolj podrobne informacije o Zika virusu so dostopne na naslednji povezavi.

Več zdravstvenih priporočil za obiskovalce olimpijskih iger je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi.

 

O avtorju

Uredništvo