Primer o zdravljenju fantka, ki ima deformacijo desne noge

Uredništvo, 12. maj 2014.

Glede na medijsko izpostavljenost in veliko zanimanje državljanov poročamo o tem primeru tudi mi. Pogovor o tem primeru je potekal tudi na našem forumu Starševski čvek: Rene – amputacija ali operacija?

Na uredništvo je prispela izjava s strani UKC o zdravljenju fantka, ki ima deformacijo desne noge. Glede na medijsko izpostavljenost in veliko zanimanje državljanov poročamo o tem primeru tudi mi. Pogovor o tem primeru je potekal tudi na našem forumu Starševski čvek: Rene – amputacija ali operacija?

Izjava UKC

Spoštovani,

Ker nekateri mediji spremljajo zgodbo fantka, ki ima deformacijo desne noge, in ker naj bi slovenski zdravniki ortopedi predlagali amputacijo, čeprav starši trdijo, da obstaja druga možnost, in sicer operacija v tujini, vam zaradi razjasnitve odločitve konzilija na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana pošiljamo spodnjo izjavo, pa tudi pojasnilo Ortopedske klinike, ki so ga uradno poslali na ZZZS ter kakšni so postopki napotitev pacientov na zdravljenje v tujino. Pošiljamo vam tudi smernice evropskega združenja za otroško ortopedijo EPOS .

Fibularna hemimelijaizjava

Fibularna hemimelija je prirojena deformacija goleni in stopala, ki ima različne stopnje in oblike.
Fibularno hemimelijo zdravimo v skladu s smernicami krovnega evropskega združenja za otroško ortopedijo EPOS. Te smernice so osnovane na znanstveno potrjenih metodah in zajete v zadnje krovne učbenike otroške ortopedske kirurgije, iz katerih v prilogi povzemamo stališča glede obravnave prirojene odsotnosti mečnice tipa 2. Opozarjamo na mnenje Stahelia v odstavku “Dealing with the family”. Metoda zdravljenja nepravilnosti lokomotornega sistema z zunanjim obročastim fiksaterjem po Ilizarovu je že dolgo v veljavi in jo tudi mi uporabljamo.

Dr Paley je metodo razširil na paleto težkih prirojenih anomalij, kot je to na primer odsotnost mečnice, vendar njegova metoda pri konkretnem tipu ni doktrinarno sprejeta. Postopki so namreč dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacija zunanjega fiksaterja, trajajo do konca rasti, rezultati pa nezanesljivi. Zato metoda dr. Paleya v Evropi ni bila uvedena, preizkušena in ovrednotena.

Priloge k izjavi:

– Postopek napotitve pacienta v tujino

– Ortopedija zdravljenje v tujini – fibularna hemimelija

Strokovno gradivo 1

Strokovno gradivo 2

Strokovno gradivo 3

Strokovno gradivo 4

Strokovno gradivo 5

Strokovno gradivo 6

Menenje staršev

Starša vsekakor nista naklonjena amputaciji noge in si na vso moč želita drugačne rešitve. Ker v Sloveniji nista našla alternative, sta preverila možnosti v tujini in našla kirurga dr. Paleya, ki je opravil že več tovrstnih operacij, tudi na pacientih iz Evrope. Največja težava pa sedaj predstavlja strošek operacije, ki je bil sprva ocenjena na 180.000 € a je kirurg že obljubil nižjo ceno.

Ker sama denarja za operacijo nimata, se zbirajo sredstva:

– Preko društva Vesele nogice  sprejemajo donacij s sporočili SMS: vtipkate NOGICE in pošljete na 1919 za 1 € donacije ali pa NOGICE5 na številko 1919 za donacijo v vrednosti 5 € ali

– neposrednona Renejev osebni račun

TRR: SI 56 2900 0003 2052 246 pri UniCredit Banka Slovenija d.d., Rene Muhamed Talić, Martinuči 2, 5292 Renče. Swift: BACXSI22 (za nakazila iz tujine), kot namen pa navedete ZA OPERACIJO.

Mama otroka, Amela Talić pa je danes preko svojega Facebook profila obvestila:

Hvala vsem za pomoc,po najnovejsih predracunih in zbranih zneskih gremo lahko vplacati operacijo . Preostali denar bomo uporabili za nadaljevanje zdravljenja na Fliridi, druge operacije in vse stroske. Hvala cisto vsem, Rene bo operiran!!!!!!

rene

Pogovor o tem primeru je potekal tudi na našem forumu Starševski čvek: Rene – amputacija ali operacija?

Viri: UKC Ljubljana, foto – Facebook.com (Ilija Aleksić), Facebook.com (Amela Talić)

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 08:50
Preberi več