Prilagoditev na življenje s stomo

Uredništvo, 28. marec 2014.
Samozavest in stoma

Vsakega človeka, ki je seznanjen z dejstvom, da mu bo v kratkem stoma spremenila življenje, ga že pred samo operacijo zanima vse o njej in prav je tako.

Vsakega človeka, ki je seznanjen z dejstvom, da mu bo v kratkem stoma spremenila življenje, ga že pred samo operacijo zanima vse o njej in prav je tako.

Načrtovanje rehabilitacije in aktivnosti po operaciji lahko pozitivno vplivajo na samozavest človeka. Konec kocev ne gre za “instantno” operacijo, katera potrebuje samo fizično rehabilitacijo, zato je čas rehabilitacije odvisen od človeka do človeka. Nič ni narobe, če se rehabilitacija zavleče dobro leto ali več. Za vsa vprašanja povezana s stomo, smo na največjem slovenskem portalu MON pripravili poseben forum STOMA.

Občutek v bolnišnici

Takojšnje psihično počutje zagotovo zavisi od vrste operacije, torej nekateri so bolj sproščeni, da npr. nimajo več bolečine v trebuhu, driske … drugi, katerih razlog za operacijo je bil tumor pa malenkost manj, čeprav so na pravi poti. Nekateri so zaradi stome na začetku prestrašeni ali jezni in imajo občutek, da so izgubili del sebe, da niso več popolni. Takšni občutki pripeljejo do slabe samopodobe človeka in skrbi, kako bodo lahko intimni s prartnerjem. Enterostomalni terapevt je seznanjen z vsemi temi naravnimi občutki in prav je, da se pacienti obrnejo na njega in se odprto pogovorijo.

Občutek doma

Določeni občutki pridejo šele, ko pacient zapusti bolnišnico in je prepuščen domači oskrbi. Nenadoma se je treba soočiti z dejstvom, da si svoje novo življenje s stomo potrebno deliti z ostalimi, družinskimi člani in tu nastopi druga faza prilagoditve na življenje s stomo. Doma naj se ne zadržuje čustev in misli, odprt odnos drug do drugega je zelo pomemben. Nič nenavadnega ni, če prilagoditev na takšno življenje traja do enega leta. Večinoma je ovira, ki zavira čas prilagoditve samo v glavi.

Samozavest

Samopodoba in samozavest sta zelo pomemben dejavnik pri čim hitrejši prilagoditvi na življenje s stomo. En del te samozavesti lahko človek dobi s strani podpore družinskih članov, drugi del pa je odvisen od posameznika. Del samozavesti lahko človek pridobi z izbiro pravih, vsakodnevnih oblačil za v javnost. Pri tem se je treba izogibati oprijetim oblekam in raznim pasom v predelu trebuha, ki bi lahko ovirali samozavestno držo.

Samozavest in stoma

Odziv družba

Svojega stanja seveda ni treba obešati na zvon, vendar se priporoča, da so so ljudje, s katerimi ima človek s stomo dnevni stik tudi seznanjeni. Če je nekdo nezadovoljen z odzivom družbe lahko nekoliko vpliva na način odziva, ki je bolj primeren. Pristopa sta dva:

– soočiti sogovornika na način, da se zaveda kakšen stres povzroča njegova nepremišljena reakcija in

– s pogovorom vzpodbuditi empatijo pri sogovorniku.

Pri vsem skupaj sploh ni pomembno, kaj si drugi misiljo, važno je, da je človek s stomo samozavesten in oddaja pozitivno energijo. V takšnem primeru hitro dobi tudi družba pozitiven pogled na človeka, ki živi s stomo s tem pa hitro izginejo vsi stresni občutki, ki so bili prisotni na začetku prilagoditve.

Delite svoje mnenje, izkušnje ali postavite vprašanja povezana s stomo na našem forumu STOMA.

Virwww.securicaremedical.co.uk in freepik.com

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.05.2021. ob 13:12
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 15:43
Preberi več