Pri tej besedi večina pomisli na zlorabo drog

V. L., STA , 02. november 2023
AktualnoZasvojenosti
zasvojenost, motnja
Foto: Profimedia

Novembra v Sloveniji zaznamujemo mesec preprečevanja zasvojenosti. Večina ob besedi zasvojenost pomisli na zlorabo drog, vendar pa ima beseda večjo razsežnost.

O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost je po navedbah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Na nastanek, trajanje in razvoj zasvojenosti vplivajo genetski dejavniki, primarno družinsko okolje, travmatične izkušnje, družba in vrstniki, nekatere osebnostne značilnosti posameznika (perfekcionizem, čustvena nestabilnost, nizka samopodoba) in značilnosti aktivnosti oziroma vedenja s katerim je posameznik zasvojen, še pojasnjuje NIJZ.

Večina ob besedi zasvojenost pomisli na zlorabo drog, vendar pa ima beseda večjo razsežnost.

Poleg kemičnih zasvojenosti ali zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami, med katere sodijo tudi alkohol, tobak, zdravila in prepovedane droge, obstajajo tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti, med katere spada zasvojenost z igrami na srečo, pornografijo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in tudi sodobnimi tehnologijami.

Vedenjske zasvojenosti so pogosto povezane tudi z drugimi duševnimi težavami, predvsem motnjami razpoloženja kot je depresija, anksioznimi motnjami in pa tudi drugimi vrstami zasvojenosti.

Preventivne aktivnosti so po prepričanju strokovnjakov eden ključnih pristopov, ki pomaga krepiti in izboljševati zdravje, kakovost življenja ter blaginjo posameznika in skupnosti. Najbolj učinkovite so, če se z njimi srečajo že najmlajši in z njimi nadaljujejo v vseh življenjskih obdobjih.

Imate vprašanje iz zasvojenosti in/ali pridruženih duševnih težav? Postavite ga lahko na forumu Duševno zdravje in odnosi, kjer najdete tudi bogato zbirko tem in vprašanj s teh področij.

Avtor
Piše

V. L., STA

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,660
11.10.2023 ob 11:49
3,892
07.12.2023 ob 21:32
1,228
05.12.2023 ob 07:04
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close