Pri alergiji na hrano je potrebno vzeti stvar v svoje roke

Alergije na hrano

Danes se vse več ljudi sooča z alergijo. To človeka hromi in mu povzroča preglavice. S pravočasnim ukrepanjem, krepitvijo imunskega sistema in ustreznim ravnanjem lahko preprečimo negativne reakcije telesa.

Pogovarjali smo se z magistrico inženirko prehrane, Kajo Perme. Kot strokovnjakinja s področja prehrane in kot ljubiteljica gibanja ve, da se v posamezniku skriva moč za bolj zdrave aktivnosti, ki pripomorejo k krepitvi zdravja in osebnega zadovoljstva.

Kako si lahko človek pomaga s prehrano?

Alergijske bolezni se lahko pojavijo v kateremkoli življenjskem obdobju, večina pa se jih pojavi že v otroštvu. Zato ima zdrava in uravnotežena prehrana matere velik vpliv na razvoj imunskega sistema otroka že med nosečnostjo in nato pri dojenju. Preko materinega mleka se prenašajo probiotične bakterije in protitelesa, ki ščitijo otroka pred različnimi okužbami, tudi alergijami.

Sicer večina alergij izzveni že v predšolski dobi, vendar nekatere otroke spremlja alergija vse življenje.

Alergija na hrano se lahko prvič pojavi tudi v odrasli dobi, predvsem v povezavi z alergijo na pelode – alergija na cvetni prah, zaradi katere je prizadetih okoli 20 odstotkov ljudi. Pri tej skupini se pogosto pojavi tudi navzkrižna alergija s hrano.

Imunski sistem lahko okrepite s primerno prehrano: uživanje probiotikov (kefir, probiotični jogurti, kislo zelje), omega 3 maščobnih kislin (nahajajo se v ribah, oreščkih, lanenem olju), vitamina C, vitamina B5 (najdete ga v kvasu, rumenjakih) in vitamina E (viri so oreščki, olja).

Na kaj biti pozoren pri nakupu in pripravi hrane?

Potrošniki, ki imajo alergije ali preobčutljivosti na določene snovi, potrebujejo točne in natančne informacije o njihovi prisotnosti v živilih, saj je lahko ob pomanjkljivi obveščenosti ogroženo ne le njihovo zdravje, temveč tudi življenje.

Alergik mora biti pozoren na označene alergene ter sledi alergenov v živilu in redno preverjati seznam sestavin, saj se ta lahko spremeni.

Poleg živil, je pomembna tudi priprava teh živil, saj živila ne smejo priti v stik z alergeni. Potrebno je paziti na umivanje kuhinjskih pripomočkov (nevarnost navzkrižne kontaminacije), dobro očistiti delovne površine ter shranjevanje živil ločeno od živil z alergeni.

Izogibati ali namerno provocirati telo z alergeni?

Prehranska alergija je izraz za imunski odziv na beljakovino v živilu, ki jo organizem napačno prepozna kot škodljivo. Pri odraslih se ugotovi prava alergija na hrano pri 3 – 4 odstotke ljudi, nealergijske motnje, ki vzbujajo sum alergije na hrano pa ima 20 odstotkov ljudi.

Najbolj nevarna je sistemska reakcija v vseh omenjenih področjih, ki lahko napreduje v anafilaktični šok, zato se je potrebno alergenov izogibati in jih ne ignorirati, saj je lahko življenjsko nevarno. Pri otrocih alergije na jajca, mleko, sojo in pšenico pogosto izzvenijo, zato jih lahko ponudimo enkrat na teden. Nasprotno so alergije na ribe in arašide ter oreške pogosto prisotne skozi celo življenje in običajno tudi najbolj resne in življenje ogrožajoče.

Zaenkrat za preprečevanje alergije na hrano svetujejo samo zdravo prehrano in zdravo življenje nasploh. Nobene preventivne diete namreč niso pokazale omembe vrednih učinkov, tudi pri nosečnicah izogibanje alergogenim živilom ni več priporočeno. Prav tako je nepotrebno ali lahko celo škodljivo predolgo odlašanje z uvajanjem hrane pri dojenčkih; tudi za tiste z večjim tveganjem razvoja alergije na hrano veljajo zdaj povsem enaka priporočila kot za zdrave otroke. Seveda je še vedno poudarjen pozitiven učinek dojenja, to ne smemo pozabiti.

Kako si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili?

Lahko si pomagamo s probiotiki, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem in s tem lahko zmanjšajo preobčutljivost na prehranske antigene in pojav alergije. Prav tako naj bi dolgoverižne nenasičene maščobne kisline (EPA, DHA) povečale učinek probiotikov ter s protivnetnim delovanjem krepile imunski sistem.

Lahko si pomagamo tudi z bioresonanco, ki celostno okrepi imunski sistem in zmanjšuje alergijske zapise ter posledično alergijske odzive.

Kako lahko telo okrepimo z gibanjem – katere vrste, kdaj koliko … ?

Z vsemi vrstami gibanja krepimo imunski sistem, zato je pri alergijah še posebej priporočljivo. Pozorni morate biti le v primeru alergij na cvetni prah, ko priporočamo, da se raje na prostem gibajte zvečer, saj je zjutraj koncentracija prahu v zraku visoka. Prav tako bodo težave manjše, če boste hodili ali tekali po dežju, saj ta spere cvetni prah.

Več nasvetov Kaje Perme >.

Poznate program Varuh zdravja?

Varuh zdravja je program aktivnega varovanja zdravja. Z njim Vzajemna zdravje ne le zavaruje, temveč pomaga zanj tudi skrbeti in ga ohranjati. Na spletni strani je brezplačna in odprta Spletna telovadnica Varuh zdravja za vse, ki želite narediti nekaj dobrega zase. V njej lahko s profesionalnimi trenerji dosežete svoje vadbene cilje in brez stroškov poskrbite za svoje počutje in zdravje. Več >>>

Vsebino Meseca aktivnosti za zdravje 2018 omogoča Vzajemna zdravstvena zavarovalnica.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več