Prezgodaj rojeni otroci – drobni čudeži narave, ki se jim je mudilo na svet

Uredništvo, 05. november 2018.

V mesecu novembru na portalu Med.Over.Net posebno pozornost namenjamo nedonošenčkom, ki svoj dan obeležujejo 17. novembra.

V svetovnem merilu je vsak deseti otrok rojen prezgodaj, kar samo v Evropi pomeni pol milijona nedonošenčkov vsako leto. V Sloveniji se lahko pohvalimo z nižjo stopnjo prezgodnjega poroda, le okrog 7 odstotkov, vendar je to še vedno 1400 nedonošenčkov na leto. Njihovo število kljub napredku medicine – ali pa prav zaradi njega – narašča; tudi zato, ker v večini primerov še vedno ne poznamo razloga za prezgodnji pričetek poroda in ga zato ne moremo preprečiti. Malo pa tudi zaradi tega, ker današnja medicina daje možnost zanositve tudi tistim, ki jim zaradi kronične bolezni ali neplodnosti ne bi bilo dano materinstvo, a jih življenjsko ogrožajo kasni tedni nosečnosti, zato je potrebno porod sprožiti prezgodaj.

Pomoč aparatov

Prezgodaj rojeni otroci vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja, zato “v statistiki” predstavljajo največjo skupino “bolnikov”. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, “majhni” komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih.

Vsak od njih je svoja zgodba …

Vsak od njih je svoja zgodba, vsak bije skupaj s starši in medicinskim osebjem boj za preživetje, za zdravo, ustvarjalno in zadovoljno življenje.

Rojstvo nedonošenčka je dogodek, ki je večinoma nepričakovan in pri starših in drugih svojcih povzroči občutek nemoči, strahu, celo obupa, ko vidijo svojega drobnega nebogljenega otroka, kako se na intenzivnem oddelku ves prepreden s cevkami, žičkami in aparaturami bori za življenje. Takrat je pomembno, da mama ni sama in da so ob njej ljudje, ki ji lahko nudijo ustrezno podporo. Med njimi je tudi strokovno zdravstveno osebje, ki nudi vse informacije o ravnanju in negi nedonošenčka.

Razvoj pri nedonošenčku

Razvoj pri nedonošenčku je lahko počasen in nereden, a raziskave kažejo, da se nedonošenčki v večini primerov ne razlikujejo od svojih vrstnikov, le dohitijo jih pozneje. Kdaj, je odvisno od več dejavnikov, v večini primerov pa je to do nekje drugega leta starosti. Raziskave so pokazale tudi, da nedonošenčki svoje vrstnike pogosto celo prehitijo v telesnem, psihičnem in umskem razvoju, kar je posledica tega, da se starši z njimi bolj intenzivno ukvarjajo.

V okviru meseca nedonošenčkov (mesec november) bodo na spletnem portalu Med.Over.Net objavljeni napotki za Baby handling oziroma pravilno ravnanje z otrokom, trije intervjuji in izkušnje mamic prezgodaj rojenih otrok.

Mesec nedonošenčkov podpira: https://www.babycenter.si/

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/prezgodnje-rojstvo-je-lahko-huda-preizkusnja/
https://med.over.net/clanek/vloga-fizioterapije-pri-prezgodaj-rojenih-otrocih/

Vir: Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, http://www.nedonosencek.net

Foto: Mateja Jordović Potočnik

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več